Προγραμματική συνεργασία

προγραμματικές δηλώσεις - τι πετύχαμε - τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τριετίαΜετά από 5 χρόνια πολύπλευρης συμπόρευσης στην Ένωσή μας, στην ΠΟΕΣΥ, στο Διασωματειακό, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ευρύτερα με συνεργασίες που αναπτύξαμε στο σύνολο των σωματείων Τύπου, προχωράμε με ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εκλογές της ΕΣΠΗΤ, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες μας και επικεντρώνοντας σε ένα και μόνο σημείο: Eνωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με εξωστρέφεια, την ολόπλευρη επίθεση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Η έκταση και η ένταση της οικονομικής κρίσης που διαλύει την ελληνική κοινωνία, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Το βιώνουμε όλοι όσοι έχουμε απομείνει εργαζόμενοι, με τις μαζικές απολύσεις, το κλίμα τρομοκρατίας και ταπείνωσης που επικρατεί σε κάθε χώρο δουλειάς, τις αλλεπάλληλες μειώσεις αποδοχών, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη ραγδαία άνοδο των επισχέσεων εργασίας, την κατάρρευση επιχειρήσεων ΜΜΕ, με την ταυτόχρονη «διάσωση» όμως των αποτυχημένων ιδιοκτητών.
Το βιώνουν εξίσου οι συνταξιούχοι με τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τους.
Θα το βιώσουμε ακόμα περισσότερο όλοι με τις σχεδιαζόμενες οριζόντιες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων, με τη δρομολογούμενη προσπάθεια ένταξής μας στον ΕΟΠΥΥ –ένταξη που φρέναρε προσωρινά η συντονισμένη δράση όλων των Ενώσεων Συντακτών υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ και των σωματείων Τύπου στο Διασωματειακό.
Το ζουν δραματικότερα απ’ όλους οι άνεργοι, με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας σε επίπεδο… φιλοδωρήματος εξαιτίας των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου ΙΙ.
Με αυτά ως δεδομένα επιβάλλεται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των αντι-συντεχνιακών δυνάμεων της ΕΣΠΗΤ σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο ισότιμης συνεργασίας των συνδικαλιστικών κινήσεων, στη βάση ενός προγράμματος με άμεσους στόχους τα εξής:
1. Την υπεράσπιση της ΣΣΕ από την αμφισβήτηση και υπονόμευσή της από την πλευρά των εργοδοτών.
2. Την άμεση έναρξη διαδικασιών που αποσκοπούν στη συγκρότηση Συνδικάτου Τύπου, που όλο γίνεται και τελικά μένει στα χαρτιά, με όσες Ενώσεις και όσους συνάδελφους είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του κρίσιμου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων συνδικαλιστικού φορέα, και ιδίως των θέσεων εργασίας, σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης.
3. Την άμεση έναρξη διαδικασιών για την Ενοποίηση των Δημοσιογραφικών Ενώσεων σε μια ενιαία Ένωση, και μια ενιαία ταυτότητα που θα καλύπτει όλους τους δημοσιογράφους (το βροντοφωνάζουμε εδώ και χρόνια και επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη, διότι όλοι ξέρουμε ότι η ισχύς εν τη ενώσει φέρνει αποτελέσματα).
4. Την υπεράσπιση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ από τις επιθέσεις που δέχεται, με την ταυτόχρονη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του και την αποκατάσταση των παροχών του σε αξιοπρεπή επίπεδα.
5. Την ενοποίηση των κατακερματισμένων στο χώρο των ΜΜΕ κλάδων περίθαλψης, επικούρησης και πρόνοιας, με στόχο κατ’ αρχάς να μπει τέλος στη διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου των παροχών μέσα στο πλαίσιο ενός ταμείου υπό τριμερή χρηματοδότηση και με τη μορφή του αυτοδιοικούμενου ΝΠΔΔ.

Advertisements