Επιστολή Γιάννη Πλαχούρη

Ευχαριστώ για τα χρόνια αγώνα μαζί σας

επιστολή Γιάννη ΠλαχούρηΣυνάδελφοι, στις αρχαιρεσίες της Παρασκευής 6 και του Σαββάτου 7 Ιουλίου 2012 εκλέγονται νέα όργανα διοίκησης της ΕΣΠΗΤ.

Ενημερώνω κι εσάς, όπως πριν από πολύ καιρό είχα ενημερώσει τους συναδέλφους που συνδικαλιστικά συνεργαζόμαστε, ότι ύστερα από τρεις συνεχόμενες θητείες στην θέση του προέδρου, δεν συμμετέχω στο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ. Οφείλω να αποδείξω έμπρακτα τις αρχές της ανανέωσης, της ανιδιοτέλειας και του συνδικαλιστικού ήθους που εκπροσωπούμε τόσο ως συνδυασμός, όσο και ως συνεργασία παρατάξεων.

Είναι οι πρώτες εκλογές, μετά από πολλά χρόνια, που μπορώ να μιλήσω χωρίς να κατηγορηθώ ότι ο λόγος μου κρύβει τη σκοπιμότητα της εκλογής. Η αποτελεσματικότητα ενός σωματείου εξαρτάται από την συμμετοχή και κριτική των μελών του. Σας οφείλω την τιμή μιας μακρόχρονης θητείας και τα πολύμορφα συναισθήματα – μαθήματα που αυτή προκαλεί. Ελπίζω να δικαίωσα τις προσδοκίες σας.

Δεν θα αναφερθώ στο έργο που έγινε. Το έργο υπάρχει για να ξεπεραστεί. Άλλωστε, καθένας, από σας γνωρίζει αν όλα αυτά τα χρόνια είχε την Ένωση δίπλα του, όποτε την χρειάστηκε στους χώρους δουλειάς, στις απεργίες. στα δικαστήρια. Στις διεκδικήσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στις καθυστερήσεις καταβολών, στις μειώσεις μισθών, στο Ταμείο, στη σύνταξη.

Γνωρίζετε αν διασώσαμε ή όχι, μέχρι τώρα μικρά καταφύγια από την αντεργατική λαίλαπα που αντιμετωπίσαμε (Ταμείο, ΣΣΕ, κατώτατες αμοιβές, απόπειρα για ενιαίο μισθολόγιο των δημοσιογράφων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΡΤ-ΑΠΕ, προγράμματα ανεργίας, ΕΟΠΠΥ, κανονισμός παροχών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Αποτελέσματα δεν υπάρχουν χωρίς συντονισμό, πρόγραμμα και δράση. Γνωρίζετε αν βρεθήκαμε δίπλα κι αντιμετωπίσαμε με αξιοπρέπεια, τα προσωπικά σας αιτήματα. Για να υπάρχει έλεγχος και δικαιοσύνη στις παροχές από την ΕΣΠΗΤ θεσπίσαμε κανόνες αρχών. Και ξέρετε καλά ότι κανείς από μας, ποτέ, δεν εκφύλισε τη σχέση μας, παρουσιάζοντας μια απόφαση του ΔΣ σαν ρουσφέτι ή εξυπηρέτηση «κατόπιν ενεργειών του». Αντισταθήκαμε στον πολιτικαντισμό και στη διαδικασία των κακώς εννοουμένων δημοσίων σχέσεων. Συγκρουστήκαμε με αναχρονιστκές πρακτικές και αντιλήψεις, υπηρετώντας ένα νέο τρόπο διοίκησης και ήθους.

Δημιουργήσαμε ισχυρές συμμαχίες στην ΠΟΕΣΥ και στο Διασωματειακό, ανατρέψαμε συντεχνίες, ενισχύσαμε τις θέσεις μας και συν-διαμορφώσαμε προτάσεις (διαδίκτυο, συνδικάτο τύπου, ενοποίηση ενώσεων, ταμείο συνδικαλιστικής αλληλεγγύης, ενιαίο Ταμείο, ΔΠΥ) σε ευρύτερη βάση από ποτέ άλλοτε.

Όπως γνωρίζετε, σε επαγγελματίες ψεύτες και συκοφάντες, δεν συνηθίζω να απαντώ. Επειδή, καθένας από σας, αν κοιτάξει με ειλικρίνεια βαθιά τη ψυχή του, ξέρει την αλήθεια. Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια σε καθε προεκλογική περίοδο να παρουσιαστεί η ΕΣΠΗΤ σε κρίση, κι αυτή τη φορά είναι αβάσιμη και θα αποδειχθεί πάλι στο μέλλον -όταν περάσει η σκοπιμότητα των εκλογών.

Η διαχείριση έχει εγκριθεί ομόφωνα, και από αυτούς που σήμερα κατηγορούν. Το «οδοιπορικά» παρέμειναν σε απολύτως αναγκαίο επίπεδο, αμετάβλητα τα τελευταία 10 χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάρτηση των μελών του ΔΣ και των εκπροσώπων της ΕΣΠΗΤ από εξωγενείς οικονομικές πηγές, κέντρα και παράγοντες. Αποτελεί κατάντια να αναδεικνύονται από κάποιους τα «οδοιπορικά» σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα, όταν συμφωνούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Το κάνουν επειδή θεωρούν ότι τώρα πουλάει ο φθηνός λαϊκισμός κι επειδή με την ψήφο σας είναι στην αντιπολίτευση. Σκοπιμότητα και για να μην κριθεί το έργο. Οι προθέσεις τους στην κρίση σας.

Η νέα διοίκηση υποχρεούται να ασκήσει έλεγχο οικονομικής διαχείρισης από ανεξάρτητη αρχή για να διαφυλάξει τα απερχόμενα μέλη του ΔΣ και της Ελεγκτικής μας Επιτροπής, αλλά και το κύρος της ΕΣΠΗΤ από όσους επιθυμούν την μείωση της παρέμβασής της και άρα τον εκφυλισμό της.

Εμπιστεύομαι τους συναδέλφους και ζητώ με πάθος να ενισχύσουμε τον ενιαίο συνδυασμό της Δημοσιογραφικής Ανανέωσης και της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων. Μας ένωσαν τα κοινά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά και η πίστη ότι ο συνδικαλισμός παραμένει χρήσιμος, αρκεί να του επιστρέψουμε την αξιοπιστία του.

Ευχαριστώ που, επίσης, με στηρίξατε, όποτε χρειάστηκε να αντιπαλέψουμε σκληρά συντεχνιακά κατεστημένα, παπαγαλάκια των εργοδοτών, κάθε λογής «δήθεν», συνδικαλιστικούς γυρολόγους και τυχοδιώκτες μέσα κι έξω από την Ένωσή μας. Αυτή η στάση σας είναι το εικόνισμα να κρατηθεί τόσα χρόνια ακέραιη η πίστη μου για τη δυνατότητα της ΕΣΠΗΤ, για να ελαφρώσει ο αγώνας μιας σκληρής καθημερινής οδοιπορίας.

Ευχαριστώ, επίσης, για τους φίλους ζωής που ανακάλυψα μαζί σας αυτά τα χρόνια. Παραμένω παρών και συμμετέχω στις διεκδικήσεις μας.

Συναδελφικά
Γιάννης Πλαχούρης

Advertisements