Υπόμνημα για τα πρακτικά του Δ.Σ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 18ης ΙΟΥΛΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 18ης ΙΟΥΛΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ

Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από δύο συνεδριάσεις για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα, οφείλουμε να καταθέσουμε και γραπτώς τις θέσεις και εκτιμήσεις μας, με βάση τα όσα διημείφθησαν σε αυτές.

Διαπιστώνουμε ότι με βάση τα όσα ειπώθηκαν στις δύο συνεδριάσεις, τα περιθώρια για προγραμματικές συγκλίσεις είναι περιορισμένα. Οι όποιες συγκλίσεις αφορούν – περιορίζονται σε ευχολόγια «καλών προθέσεων», που χωρούν ποικίλες πρακτικές και «ερμηνείες», κατά το δοκούν.Λόγου χάρη, στο κείμενο που κατέθεσε στα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η «ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ», μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην «Ενοποίηση των παροχών σύνταξης – περίθαλψης των ομοιοεπαγγελματικών ταμείων τύπου με παράλληλη δημιουργία ΝΠΙΔ για την ενιαία περίθαλψη των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ με αντίστοιχη εισροή πόρων».

Ουδεμία αναλυτική αναφορά-εξειδίκευση υπάρχει, για το νέο ασύλληπτης καταστροφής τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της δημόσιας καθολικής κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, δεν γίνεται καμία εξειδικευμένη αναλυτική αναφορά-δέσμευση για τους Τομείς Πρόνοιας και Επικούρησης, εκεί όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες διαφορές/αποκλίσεις μεταξύ των αντίστοιχων τομέων του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Γίνεται μόνο αόριστη αναφορά στη δημιουργία ΝΠΙΔ, αυτό ακριβώς που μας «υποχρεώνει» να κάνουμε ως το τέλος του 2012 το νέο μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο Κουτρουμάνη -ψηφισμένο στο πλαίσιο του Μνημονίου 2- για τους κλάδους Επικούρησης: ή θα ενταχθούν στο νέο ενιαίο φορέα επικούρησης (ΕΤΕΑ) με κρατική εγγύηση ή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δημιουργία ΝΠΙΔ, του οποίου οι πόροι θα προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών [1].

Μια αρκετά «θολή» κι επικίνδυνη διατύπωση για το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, που δεν διευκρινίζει τίποτα για τη χρηματοδότηση ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως η σημερινή και δεν συνιστά θέση για όποια προγραμματική συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει με άλλες παρατάξεις, πλην όμως είναι αρκετά «ευέλικτη» και «αόριστη», ώστε να «πηγαίνει με όλα, σαν την κόκα κόλα», ανάλογα με τις «επικοινωνιακές ανάγκες» των τριών εκπροσώπων της, στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ.

Φαίνεται επίσης πως υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων με τη ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ στο θέμα αναθεώρησης του Καταστατικού της ΕΣΠΗΤ. Η «ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» δεν συμμετείχε καν στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αναθεώρησης του Καταστατικού.

Δικαίωμα των συναδέλφων της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ να συμμετέχουν ή να μη συμμετέχουν κατά το δοκούν στις Επιτροπές.

Δικαίωμα δικό μας, με βάση τα έως τώρα πεπραγμένα τους, να κρίνουμε τη στάση τους και να τοποθετούμαστε αναλόγως.

Οι συνάδελφοι του «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ», από την πλευρά τους, δήλωσαν εξ αρχής ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στο οποιοδήποτε προεδρείο προκύψει και ότι θα συνδράμουν από τις θέσεις της μειοψηφίας ως απλοί σύμβουλοι.

Πραγματικά, απορούμε: Τι είπαν στους συναδέλφους από τους οποίους ζήτησαν να τους ψηφίσουν; Στηρίξτε μας, για να κάνουν διοίκηση… όλοι οι άλλοι;

Θέτουν σειρά ζητημάτων (καταγγελία μνημονίου, διεκδικήσεις για ανέργους, απεργίες, επισκέψεις στους χώρους δουλειάς κ.λπ.) στις οποίες το απερχόμενο Δ.Σ. έχει πρωταγωνιστήσει και συγκλίνει -πολλές φορές μάλιστα και με ομόφωνες αποφάσεις- σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και το Διασωματειακό. Θέτουν ως προϋποθέσεις τα αυτονόητα που συγκροτούν τη συνδικαλιστική δράση ενός σωματείου. Προφανώς και μας βρίσκουν σύμφωνους.

Θέτουν θέμα συγκρότησης Εργασιακών Επιτροπών σε συνεργασία με άλλα σωματεία. Συμφωνούμε, υπό την προϋπόθεση ότι οι Εργασιακές Επιτροπές συγκροτούνται (άτυπα πάντα) στους χώρους δουλειάς, από όλους τους εργαζόμενους, περιλαμβανομένων και όλων των εκπροσώπων του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ και όχι «εξωθεσμικά», με το σύστημα «κοπτάτσια» και «οι δικοί μας πρωτοπόροι». Οι Εργασιακές Επιτροπές οφείλουν να αντλούν τη νομιμοποίησή τους πρώτα απ’ όλα, από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Και βέβαια, να παραμένουν άτυπες επιτροπές, πλήρως συνεργαζόμενες με τα σωματεία, γιατί λόγω νομοθεσίας μπορεί να προκύψει ξόφαλτσα καμιά «επιχειρησιακή»

Θα τους θυμίσουμε πάντως ότι η «ψυχή» της μακροβιότερης Εργασιακής Επιτροπής σε χώρους δουλειάς, αυτή του ΔΟΛ, είναι ο Τάσος Αναστασιάδης, ο οποίος τίμησε και τιμήθηκε επανειλημμένως από τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, με την εκλογή του τόσο στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ όσο και στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, πριν περάσει στην ΕΣΗΕΑ. Μπορούμε να τον καλέσουμε στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ να ζητήσουμε τη βοήθειά του στο συγκεκριμένο θέμα και να αντλήσουμε από την πείρα του.

Θέτουν ακόμη θέμα χρονοδιαγράμματος για την αλλαγή καταστατικού. Συναινούμε απολύτως. Άλλωστε, στη διαμόρφωσή του συνέβαλαν καθοριστικά οι εκπρόσωποι της «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», Μπάμπης Γεωργούλας, της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ», Αλεξάνδρα Φιάδα και του «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ», Ανδρέας Αναστασίου. Είχαν ομόφωνες αποφάσεις στη συντριπτική πλειονότητα των αλλαγών και νέων κατευθύνσεων που εισηγούνται, με την εξαίρεση δύο – τριών σημείων.

Θέτουν θέμα εκκαθάρισης μητρώου της ΕΣΠΗΤ από τους εργοδότες. Υποθέτουμε -καλή τη πίστη- ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβαν στη γραπτή πρότασή τους τα στελέχη (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, διευθυντές στο Μέγαρο Μαξίμου κ.ά.) της κυβέρνησης που οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο και έδωσαν δυναμικό παρών στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΠΗΤ. Συμφωνούμε απολύτως. Πλην όμως, να τους θυμίσουμε ότι πρέπει αμέσως να προχωρήσουμε σε διαγραφή από το Μητρώο της ΕΣΠΗΤ, συγκεκριμένων εργοδοτών, μεταξύ και αυτών που είχε εντοπίσει η παράταξή τους και άλλων που έχουν αλλάξει μόνιμα πλέον κλάδο εργασίας.

Εγκαλούμαστε γιατί η απερχόμενη διοίκηση στην οποία είχε την πλειοψηφία η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» δεν προχώρησε στην εκκαθάριση Μητρώου. Την απάντηση τη δώσατε μόνοι σας στη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου, συνάδελφοι, κατηγορώντας μας, όπως κατηγορούσατε άλλους συναδέλφους στο παρελθόν, ότι έχουμε «πρόθεση να κάνουμε διαγραφές και εκκαθαρίσεις».

Η αυστηρή τήρηση του καταστατικού σε ό,τι αφορά το Μητρώο Μελών προϋποθέτει ευρύτατη συναίνεση, όχι μόνο απλή πλειοψηφία. Αυτή δεν υπήρξε στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Αποδεχόμαστε πλήρως την κατηγορία ότι υπήρξαμε περισσότερο συναινετικοί απ’ όσο έπρεπε σε ό,τι αφορά αυτές τις ευαίσθητες διαδικασίες. Τιμή μας και καμάρι μας, η εμμονή μας στην ευρύτατη δυνατή συναίνεση.

Ευχόμαστε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να υπάρξει πιο τολμηρό σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Εμείς από την πλευρά μας θα συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Χαιρετίζουμε την ειλικρινή και ξεκάθαρη στάση του Θανάση Αλατά (παράταξη «ΕΝΤΥΠΩΣ»), στο θέμα της συγκρότησης προεδρείου. Διατύπωσε ξεκάθαρα ότι αυτός θέλει πρόεδρο τον Θέμη Μπερεδήμα και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναλάβει χρέη ταμία στο νέο προεδρείο. Βεβαίως, αυτό το αρνιόταν κατηγορηματικά, ή το αποσιωπούσε κατά την προεκλογική περίοδο. Στην κρίση των μελών η στάση του

Κατηγορηθήκαμε ως «ρατσιστές», τόσο από την «ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ» όσο και από το «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ», για την τοποθέτησή μας, ότι «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για όλους μας, σε μία διοίκηση που αποτελείται από τρεις ανέργους (Σπηλιοπούλου, Στοφόρος, Σταμούλης), τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (Ζαρίφη, Κρίκος, Μπατή), μία συνταξιούχο (Πέπονα), έναν άεργο (Αλατάς) κι έναν εργαζόμενο στο δημόσιο, με σύμβαση αορίστου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Επικοινωνίας (Μπερεδήμας), ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικής κατάστασης του κλάδου να αναδειχθεί πρόεδρος ο συνάδελφός μας που παρέχει δημοσιογραφικές υπηρεσίες στη ΓΓΕ – ΓΓΕ, πόσω μάλλον όταν δεν προέρχεται καν από την πρώτη παράταξη».

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη επταμελή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, τέσσερις συνάδελφοι προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα (ο ένας εκείνο το διάστημα απασχολήθηκε σε Γραφείο Τύπου υπουργείου), δύο από το ευρύτερο Δημόσιο (ΓΓΕ–ΓΓΕ), και μία ήταν συνταξιούχος, ενώ οι εκλογές μας είχαν διεξαχθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες της.

Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ή αμφισβητούμε τη δημοσιογραφική ιδιότητα ή το είδος των συμβάσεων των συναδέλφων μας που εργάζονται στο δημόσιο τομέα ή τα δημόσια ΜΜΕ (ΑΠΕ, ΕΡΤ, δημοτικά ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου, Γενικές Γραμματείες κ.ά.). Θυμίζουμε ότι η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ως διοίκηση, με την αναθεώρηση του καταστατικού το 2001, άνοιξε τις πύλες της, ως οφείλει κάθε σωματείο, σε κάθε εργαζόμενο δημοσιογράφο, ανεξαρτήτως φορέα ασφάλισης και τομέα απασχόλησης.

Αμφισβητούμε όμως ευθέως την αξιοπιστία και τις ικανότητες του συγκεκριμένου συναδέλφου Θέμη Μπερεδήμα να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΕΣΠΗΤ, με βάση τα έως τώρα συνδικαλιστικά πεπραγμένα του. Θυμίζουμε: εξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, έχει διατελέσει επί μία εξαετία γενικός γραμματέας της ΕΣΠΗΤ, καθώς και για μισή θητεία ταμίας της ΠΟΕΣΥ κ.α. Ο Θέμης Μπερεδήμας έχει επίσης διατελέσει προïστάμενος στη ΓΓΕ-ΓΓΕ, όπου οι θέσεις των προïσταμένων και διευθυντών είναι καθαρά πολιτικές επιλογές και η θητεία τους συνήθως συμπίπτει με τη θητεία του εκάστοτε υπουργού ή κυβέρνησης.

Η ευρύτερη παράταξή του μάλιστα, αλλά και ο ίδιος, πρωταγωνίστησαν τελευταία και σε «καταγγελίες» για δήθεν σύμβαση «μετακλητού υπαλλήλου» του Γιάννη Μπαζαίου (σήμερα νεοεκλεγείς εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) – παρότι ήταν γνωστό από τα τέλη του 2009 και δημοσιοποιημένο στο βιογραφικό του, ότι ο συνάδελφος Γ.Μ. μετά από 25 χρόνια εργασίας του στον ιδιωτικό τομέα, εργάστηκε από το Δεκέμβριο 2009 με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου σε θέση δημοσιογράφου, σε γραφείο Τύπου Υπουργείου -στο οποίο προΐστατο ως Υπουργός ο Δημήτρης Ρέππας. Και ουδεμία ένσταση υποβλήθηκε κατά της υποψηφιότητάς του στις τότε εκλογές της ΕΣΠΗΤ το Φεβρουάριο του 2010 (ούτε και στις εκλογές για εκπροσώπους της ΠΟΕΣΥ τον Ιούνιο του 2011, ούτε καν φέτος το καλοκαίρι, όσο ακόμη εργαζόταν ο Γ.Μ. σε γραφείο Τύπου…), από τον γνώστη της υπόθεσης Θέμη Μπερεδήμα -γνώστη, όχι μόνο λόγω της θέσης του στη ΓΓΕ αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δύο πολύ στενά συγγενικά του πρόσωπα (σύζυγος, πεθερά) είχαν ή έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γραφείο του πρώην Υπουργού και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Ρέππα.

Το «ερώτημα» περί απασχόλησής του Γ.Μ. «ως μετακλητός υπάλληλος» ανακινήθηκε ως «καταγγελία» (για την οποία υπήρξαν και εγκλήσεις από τον θιγόμενο Γιάννη Μπαζαίο στα Πειθαρχικά της ΕΣΠΗΤ) τον τελευταίο χρόνο της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, προφανώς για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας και υιοθετήθηκαν ακρίτως από τον Θανάση Αλατά (αποδείχθηκε το αντίθετο από την κατάθεση των συμβάσεών του Γ.Μ. και ήδη ο Θανάσης τιμωρήθηκε με σύσταση από το Πειθαρχικό).

Δεν σκοπεύουμε βεβαίως να επιβραβεύσουμε τον προεκλογικό καιροσκοπισμό τους.

Σεβόμαστε απολύτως όλους τους συναδέλφους – μέλη της ΕΣΠΗΤ, χωρίς καμιά εξαίρεση. Σεβόμαστε όμως και την αξιοπιστία μας, καθώς και τους συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν, αναδεικνύοντάς μας πρώτη δύναμη στην ΕΣΠΗΤ.

Για τους λόγους αυτούς εμμένουμε στην αρχική πρότασή μας, που θεωρούμε ότι εκφράζει απολύτως τη βούληση των μελών της ΕΣΠΗΤ, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία εκλογική διαδικασία:

Αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο συνευθύνης, με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.Μόνο σε ένα τέτοιο προεδρείο είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε, από τη θέση που μας ανέθεσε το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή του προέδρου του Δ.Σ.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δήθεν «συμβιβαστική πρόταση» Αλατά περί εναλλασσόμενου 18μηνου προεδρείου, με την πρώτη θητεία του προέδρου να ανήκει στον Θέμη Μπερεδήμα, «με το αιτιολογικό ότι αν και η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ήταν δεύτερη παράταξη στις εκλογές, ο Μπερεδήμας ήταν ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος σύμβουλος». Οι εκλογές στην ΕΣΠΗΤ δεν είναι «καλλιστεία» συμβούλων, ούτε διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο – είναι αναμέτρηση παρατάξεων με προγραμματικές θέσεις και αρχές. Και στην τελευταία εκλογική διαδικασία η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» αναδείχθηκε πρώτη στις εκλογές για τη δράση και τις συγκεκριμένες και πολύ σαφείς δεσμεύσεις της.

Η ΕΣΠΗΤ δεν έχει πρόβλεψη στο καταστατικό της για το ποιος συγκαλεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, και μόλις για δεύτερη φορά αντιμετώπισε την κατάσταση, άλλη να είναι η πρώτη παράταξη και από άλλο ψηφοδέλτιο να προέρχεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2010 το συγκάλεσε ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της πρώτης παράταξης, Σπύρος Κρίκος, παρότι και τότε πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος ήταν ο Θέμης Μπερεδήμας. Δεν υφίσταται, λοιπόν, «εθιμική» διαδικασία επί του συγκεκριμένου θέματος.

Στις εκλογές του Ιουλίου του 2012, δεχθήκαμε συναινετικά και σε ένδειξη καλού πνεύματος συνεργασίας, να το συγκαλέσει ο πρώτος σε σταυρούς της δεύτερης παράταξης, Θέμης Μπερεδήμας -ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΣΕ, για να αποφύγουμε άσκοπες συγκρούσεις- παρότι δεν δεσμευόμαστε από κανένα καταστατικό της ΕΣΗΕΑ και τη γνωμοδότηση Μπελίτση περί αυτού.

Το καταστατικό της ΠΟΕΣΥ έχουμε συνυπογράψει και από αυτό δεσμευόμαστε ως ΕΣΠΗΤ. Σε αυτό το Καταστατικό η αναφορά είναι ρητή: Συγκαλεί το Δ.Σ. ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης. Σαφώς πρέπει στην κατεύθυνση αναθεώρησης του Καταστατικού της ΕΣΠΗΤ, που έχει δρομολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση, να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στην κατεύθυνση που προβλέπει το καταστατικό της ΠΟΕΣΥ.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Σωματείο που έχουμε την τιμή να υπηρετούμε και στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλαν οι συνάδελφοι, οι οποίοι ανέδειξαν τη «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» σε πρώτη δύναμη, δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε τους στόχους της ΕΣΠΗΤ, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την εκλογική βούληση, όπως με σαφήνεια αποτυπώθηκε στις εκλογές της 6ης & 7ης Ιουλίου 2012.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι

με τη «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Μαρία Ζαρίφη

Σπύρος Κρίκος

Νέλλη Σπηλιοπούλου


[1] Να σημειώσουμε ότι τη δημιουργία των επαγγελματικών ταμείων εισηγήθηκε για πρώτη φορά ο «πατέρας» της σχολής του Σικάγου -του ακραίου νεοφιλελευθερισμού δηλαδή- Μίλτον Φρίντμαν και πρώτο πεδίο εφαρμογής τους ήταν η Χιλή, τα χρόνια της ηγεμονίας του δικτάτορα Αγκούστο Πινοσέτ.
Advertisements

One thought on “Υπόμνημα για τα πρακτικά του Δ.Σ.

  1. Παράθεμα: Περίεργες συμπτώσεις για δημιουργία ΝΠΙΔ… « Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.