Ενημερωτικό σημείωμα #120802

Ενημερωτικό σημείωμα για τις δραστηριότητες στην ΕΣΠΗΤ Ο νέος γύρος περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, κατ’ επιταγή του Μνημονίου 2, το μπαράζ απολύσεων, η «στάση πληρωμών» των επιχειρήσεων ΜΜΕ προς τους εργαζομένους τους, η συστηματικά μεθοδευμένη συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας, η ανασφάλιστη εργασία που τείνει να γίνει καθεστώς λόγω της «ασυλίας» σε όσους «απαλλοτριώνουν» μισθούς, αμοιβές και εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μας, απαιτούν δυναμική δράση προς κάθε κατεύθυνση και αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΕΣΥ
Με κύριο θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα Ταμεία ΜΜΕ, αλλά και το νέο γύρο μειώσεων σε συντάξεις -κύριες και επικουρικές- αλλά και στα εφάπαξ, στο πλαίσιο των μέτρων των 11,5 δισ. που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, την Τρίτη 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ, με τη συμμετοχή των Διοικήσεων των Ενώσεων Συντακτών, της ΠΟΕΠΤΥΜ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σε αυτή, ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος εισηγήθηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων για να αντιμετωπιστούν επείγοντα θέματα του κλάδου των ΜΜΕ.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, από τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει πλαφόν στο άθροισμα των συντάξεων (κύρια και επικουρική), με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη μείωση -την έκτη κατά σειρά τα τελευταία τρία χρόνια- στις αποδοχές των συνταξιούχων, με τις καθαρές αμοιβές που εισπράττουν να έχουν ανώτατο όριο στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 1600 ευρώ!

Ταυτόχρονα το μέτρο εκτιμήθηκε ότι θα αποσαθρώσει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα «καθώς ουδείς θα ενδιαφέρεται για τις εισφορές του κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου», με αποτέλεσμα την έξαρση της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκ του νόμου είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα έσοδά τους στο «Κοινό Κεφάλαιο Τράπεζας Ελλάδος». Σύμφωνα με τον Κώστα Τσουπαρόπουλο, «απαιτείται άμεση και ριζική αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του, γιατί διαφορετικά τα αποθεματικά μας θα αποδεκατιστούν το πολύ σε ένα- δύο χρόνια. Και αυτό διότι όταν το Ταμείο χρειάζεται ρευστότητα, τότε η Τράπεζα της Ελλάδος “σπάει” ομόλογα για να τη δώσει. Η τρέχουσα αξία των ομολόγων αυτών είναι το 20% περίπου της ονομαστικής δηλαδή των ποσών που καταθέσαμε σε ευρώ υποχρεωτικά στο Κοινό Κεφάλαιο. Παράδειγμα: Εάν ζητήσουμε για τις ανάγκες μας 1 εκατ. ευρώ, τα αποθεματικά μας μειώνονται κατά 5 εκατομμύρια ευρώ. Απαιτούνται άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες από Τράπεζα Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομικών και Βουλή για να αποτραπεί δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κ.λπ. “κούρεμα”».

ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ: Επισημάνθηκε ως ζήτημα μείζονος προτεραιότητας η επέκταση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο και η ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του Διαδικτύου και β) να επεκταθεί το Αγγελιόσημο στη διαφημιστική δαπάνη σε επιχειρήσεις στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη εργαζομένων και σωματείων, καθώς πλην της οικονομικής κρίσης, πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι διανύουμε και περίοδο τεχνολογικής μετάβασης στον τρόπο διανομής της πληροφορίας. Η επέκταση του αγγελιοσήμου στο internet και η ασφάλιση ΟΛΩΝ των εργαζομένων των ΜΜΕ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αποτελεί προαπαιτούμενο, όχι μόνο για την ασφαλιστική ισοτιμία των εργαζομένων, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

PSI & ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ: Για τις απώλειες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο πρόεδρός του Κώστας Τσουπαρόπουλος έθεσε ως επιτακτικό αίτημα την ανακεφαλαιοποίηση του Ταμείου: «Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχε απώλειες περίπου 1,4 δισ. ευρώ στο σύνολο των αποθεματικών του (περίπου 2 δισ. ευρώ) από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών, κυρίως, Τραπεζών από τον Μηχανισμό Σταθερότητας και όχι από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης γεννά ελπίδες ότι θα αποτελέσει -όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- κοινοτικό κεκτημένο και για την Ελλάδα. Έτσι θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ από το δάνειο προς την Ελλάδα. Απ’ αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περίπου 16-18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για την συγκεκριμενοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου τα οποία θα εισφερθούν στο Ταμείο για την αναπλήρωση των αποθεματικών του». Στη συνάντηση που διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα επαφών με τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και με ομοσπονδίες και συνδικάτα, προκειμένου να αποτραπεί το νέο «κούρεμα» των συντάξεων.

Ως «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» καλούμε την ΠΟΕΣΥ να πάρει την πρωτοβουλία και να διευρύνει τον κύκλο επαφών, ενημέρωσης και κοινής δράσης, με τα αδελφά Σωματεία των ΜΜΕ, που συμμετέχουν στο Διασωματειακό -όπως έχει γίνει στο παρελθόν με επιτυχία από την ίδια Διοίκηση, σε καίρια ζητήματα του κλάδου (κανονισμός περίθαλψης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, μη υπαγωγή σε ΕΟΠΥΥ, Διαδίκτυο κ.α.). Εκ μέρους της ΕΣΠΗΤ, στη συνάντηση παραβρέθηκαν τα δύο μέλη της στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Κατερίνης, Νέλλη Σπηλιοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, Μαρία Ζαρίφη (και μέλος του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), Θανάσης Αλατάς, Όλγα Μπατή και Θέμης Μπερεδήμας.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΕΠΕ
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ ζήτησαν από τον Υπουργό Εργασίας Τριμερή Συνάντηση (εργαζόμενοι, εργοδότης, Υπουργείο) για τις εταιρείες του ομίλου «Εκδόσεις Λυμπέρη» και προσέφυγαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), καταγγέλλοντας την καταχρηστική και προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας των εταιρειών:

α) «Εκδόσεις Λυμπέρη» και «Τεχνικές Εκδόσεις» (περιοδικά και ραδιόφωνα), β) «ΚΕΡΔΟΣ Α.Ε.», που εκδίδει την εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ», γ) «ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», που εκδίδει την εφημερίδα «ESPRESSO», δ) «Flash Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού «Flash 96», «Alpha», «Ant1» και ε) «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», που εκδίδει την εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»,

οι οποίες εξακολουθούν να μην καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές και να μην τηρούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα, οι συνάδελφοι να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ
Την Τετάρτη 1η Αυγούστου συνεδρίασε το «Διασωματειακό», στο οποίο συμμετέχουν όλα τα Σωματεία Τύπου. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν το μπαράζ απολύσεων, οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, η γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, ο νέος κύκλος μείωσης αποδοχών, με ατομικές συμβάσεις εργασίας κ.ά. και συζητήθηκαν κοινές δράσεις για την ανακοπή της πλήρους αποσάθρωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου ζητούν επίσης την άμεση επαναφορά του ν.1876/90 (μετενέργεια, ΟΜΕΔ, επεκτάσεις ΣΣΕ κ.α.). Στη συνεδρίαση μετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. Σπύρος Κρίκος, Θανάσης Αλατάς και Θέμης Μπερεδήμας.

ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Η«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» χαιρετίζει τη πρωτοβουλία που πήρε η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ για συνάντηση του Δ.Σ. υπό τον πρόεδρό του Δημήτρη Τρίμη, με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Αντώνης Ρουπακιώτης υπουργός και γ.γ. Γιάννης Ιωαννίδης). Τα ζητήματα που συζητήθηκαν είναι καίριας σημασίας για το σύνολο της μισθωτής (άμεσα ή έμμεσα) εργασίας -όχι μόνο για τα ΜΜΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει το «Άρθρο 99», το οποίο στην ουσία προστατεύει τους εργοδότες έναντι των υποχρεώσεών τους προς τους εργαζομένους και οι επαναλαμβανόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες κηρύσσουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές οδηγώντας σε «κατάργηση» δικαιώματος της απεργίας. Επίσης, η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης στις εργατικές διαφορές και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, η μεταβίβαση τίτλων ΜΜΕ σε εξωχώριες εταιρίες (off shore), την ίδια ώρα, που οι εργαζόμενοι παραμένουν στην αρχική εταιρία απλήρωτοι και χωρίς κανένα δικαίωμα, η κατάργηση του Νόμου για την αστική ευθύνη του Τύπου και η προστασία των δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή και η προστασία από την συκοφαντική δυσφήμηση.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τη διευρυμένη συμμετοχή των Σωματείων και των Ενώσεων και πρέπει να κλιμακωθούν με συντονισμό και ισχυρή τεκμηρίωση, προς πάσα κατεύθυνση.

Καλούμε όλους -σωματεία, ενώσεις, παρατάξεις- να συμβάλλουν ουσιαστικά, με τη δράση τους στην ΕΝΟΤΗΤΑ όλου του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ -το βασικότερο πυλώνα για τη δημιουργία του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΠΗΤ
Ύστερα από τις άκαρπες προσπάθειες Μπερεδήμα-Αλατά να σχηματίσουν προεδρείο, προσπάθειες οι οποίες δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία του Δ.Σ., οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με ανακοίνωσή τους (από 23 Ιουλίου) κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις και επαναφέρουν για άλλη μία φορά την αρχική πρόταση να συμμετέχουν στο προεδρείο όλες οι παρατάξεις σε ένα ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ προεδρείο με κατανομή ευθέως ανάλογη και απολύτως αντιπροσωπευτική του εκλογικού αποτελέσματος, διατηρώντας κάθε παράταξη την αυτονομία θέσεων και απόψεων. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, χωρίς προγραμματικές δεσμεύσεις, μόνο σε ένα τέτοιο προεδρείο είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε με τους τρεις συμβούλους που διαθέτουμε στο 9μελές Δ.Σ. Όλοι μαζί, αναλογικά, για το καλό της ΕΣΠΗΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
https://daekd.wordpress.com  email: diana.ekd@gmail.com