Πολιτικά ραντεβού με κρυφή ατζέντα για το αγγελιόσημο;

Πολιτικά ραντεβού με κρυφή ατζέντα για το αγγελιόσημο;Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και άλλων Ενώσεων Συντακτών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ, ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, πραγματοποιούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την αλλαγή του νόμου για το κοινό κεφάλαιο και τη θεσμοθέτηση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο.

Οι εκπρόσωποι της Δημοσιογραφικής Ανανέωσης & Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων, Μαρία Ζαρίφη, Σπύρος Κρίκος και Νέλη Σπηλιοπούλου κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ (4/10/2012) ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν στις συναντήσεις αυτές κατατίθεται κάποιο υπόμνημα.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας μας είπε ότι η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κα Ελένη Σπανοπούλου καταθέτει σε αυτές τις συναντήσεις… «κάποιο έγγραφο», ότι το περιεχόμενο του εγγράφου ο ίδιος το αγνοεί (!!!), προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή της Σπανοπούλου γίνεται μπροστά σε όλους τους προέδρους, αλλά ερήμην τους…

Σημειώνουμε ότι ειδικά για το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μετά από συσκέψεις με την ΠΟΕΣΥ, με ΕΤΗΠΤΑ, ΠΕΛ, ΕΦΕ και ΕΠΠΗΤ, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ σε αρκετές από αυτές, αλλά και μαζί με όλες τις Ενώσεις στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ, η ΕΣΠΗΤ έχει καταθέσει υπομνήματα για όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με το κείμενο που πρέπει να προταθεί για το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο. Τα κείμενα αυτά έχουν τη συμφωνία της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, των Πρακτορείων Τύπου, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΗΤ και έχουν συζητηθεί στην τελευταία συνάντηση των Ενώσεων στον ΕΔΟΕΑΠ, στα τέλη Φεβρουαρίου 2012.

Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καλούμε την κα Σπανοπούλου να ενημερώσει άμεσα τόσο την ΕΣΠΗΤ, όσο και ενδεχομένως όποιον άλλον πρόεδρο από τον κλάδο δεν γνωρίζει, για το ακριβές περιεχόμενο αυτού του υπομνήματος. Το ζήτημα οφείλει να απασχολήσει και το αυριανό Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Σε μία περίοδο που ο κλάδος αναζητά την ομοφωνία του, δεν μπορεί να συμβαίνουν ενέργειες που είτε αγνοούνται, είτε υποθάλπονται.

Θυμίζουμε ότι η ΕΣΠΗΤ έχει επιτύχει ευρύτερη κλαδική συμφωνία για την ομαλή και δίκαιη ένταξη του διαδικτύου στα ΜΜΕ (ασφάλιση εργαζομένων σε ΕΤΑΠ-ΜΜΕ/ΕΔΟΕΑΠ, έσοδα αγγελιοσήμου, Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας κ.α.), χωρίς «αστερίσκους», και συμφωνεί με την ενοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών και άλλων παροχών που προσφέρουν στους ασφαλισμένους το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά μέχρι τότε χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και ειλικρίνεια, για να μην ξαναβρεθεί σε δυσμενή θέση το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπως είχε ξαναεπιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν με μοχλό το θλιβερό «άρθρο 67» των Κουτρουμάνη, Σόμπολου, Τσαλαπάτη που επιχείρησε τον «ενταφιασμό» του ΤΑΙΣΥΤ, άρθρο το οποίο επιτυχώς, με την τότε ΠΟΕΣΥ, αντικρούσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Advertisements