Αδιαφορία, ανικανότητα ή ξεπούλημα;

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ, ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ, ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ

Την περασμένη Πέμπτη (14 Φεβρουαρίου 2013) επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι έχει συσταθεί από συνδικαλιστές δημοσιογράφους μια άτυπη επιτροπή για να κινηθεί απέναντι στις απειλές Στουρνάρα και στην πιθανή κατάργηση του Αγγελιοσήμου. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι επίκειται σχετική συνάντηση της «επιτροπής» με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην επιτροπή που θα επιχειρηματολογήσει για το αγγελιόσημο ή τον όποιον νέο πόρο (π.χ. τέλος διαφήμισης) και την κατανομή του, συμμετέχουν νυν και τέως πρόεδροι ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ – όλοι τους ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ. Δεν κλήθηκαν και δεν μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ και των άλλων Ενώσεων που έχουν παροχές περίθαλψης και επικούρησης από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, μολονότι «συνεισφέρουν» σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα του αγγελιοσήμου και μολονότι και το δικό μας Ταμείο «εξαρτά» την ύπαρξή του στον ίδιο βαθμό από το αγγελιόσημο.

Ενημερώσαμε την ίδια ημέρα με επιστολή το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ και ζητήσαμε την ταχύτατη παρέμβαση του νέου προεδρείου, ώστε σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις να κατοχυρωθεί ότι η διασφάλιση του Αγγελιοσήμου θα γίνει για όλους, χωρίς νέες διακρίσεις, χωρίς άλλες κατηγοριοποιήσεις, χωρίς θυσίες συναδέλφων για να διατηρηθούν προνόμια μερίδας μόνον του κλάδου. Έτσι, την περασμένη Δευτέρα κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, ζητήσαμε να μας ενημερώσει ο πρόεδρος για τυχόν σχετικές ενέργειές του. Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα, ως όφειλε, δηλαδή δεν μίλησε με κανέναν και δεν ενημέρωσε τα άλλα – αποκλεισμένα από την επιτροπή- σωματεία. Μάλιστα, για να αντιπαρέλθει την πίεση που ασκήσαμε και εξαντλώντας την …αγωνιστικότητά του, πρότεινε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας-καταγγελίας στο, πλέον αναρμόδιο για την περίπτωση, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Επειδή «το ίδιο έργο, το έχουμε ξαναδεί» (βλ. ανακοίνωση http://wp.me/p2AsHF-4q) και πριν από τρεις μήνες με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η περίθαλψή μας στον ΕΟΠΥΥ (τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες του ίδιου προέδρου, ο οποίος με πρόφαση τη δημιουργία νέου επαγγελματικού φορέα ΝΠΙΔ, «έσπασε» το μέτωπο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με ΕΔΟΕΑΠ, που είχε αντισταθεί αποτελεσματικά σε άλλες τέσσερεις ανάλογες απόπειρες της κυβέρνησης και της τρόικας), επανερχόμαστε – αυτή την φορά δημόσια- με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, ζητώντας την άμεση και χωρίς χρονοτριβές δραστηριοποίηση της ΕΣΠΗΤ στους παρακάτω άξονες:

  • Απόφαση του Δ.Σ. για κοινή δράση, ενημέρωση των άλλων Ενώσεων για τις εξελίξεις
  • Συμμετοχή του προέδρου της ΕΣΠΗΤ στην «επιτροπή» και στις σχετικές διαβουλεύσεις
  • Σύνταξη και αποστολή υπομνήματος σε όλους τους φορείς-κόμματα-σωματεία.

Τονίζουμε πως το νέο προεδρείο της ΕΣΠΗΤ «κατόρθωσε» με σειρά άστοχων κινήσεων να χάσει μέσα σε λίγους μήνες, όλα όσα είχε «χτίσει» αυτό το σωματείο την τελευταία δωδεκαετία και παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, κινήθηκε πάντα αντίθετα με τις προτάσεις μας και την κοινή λογική.

Θυμίζουμε:

  1. Τη νέα απόπειρα ρύθμισης του διαδικτύου (που και πάλι επιχειρούσε να αποκλείσει το ΤΑΙΣΥΤ από το Αγγελιόσημο), όπου -όπως τουλάχιστον ο ίδιος ισχυρίστηκε σε σχετικές αιτιάσεις μελών του Δ.Σ.- ούτε τότε «γνώριζε» ο πρόεδρός μας, ούτε «ενδιαφέρθηκε» να μάθει το περιεχόμενο του απαράδεκτου για τους ασφαλισμένους του ΤΑΙΣΥΤ αιτήματος, που επί ενάμιση μήνα μοίραζαν σε διαδοχικές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς μπροστά του.
  2. Αντί να παραμείνει στο ενιαίο μέτωπο και την κοινή μοίρα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με ΕΔΟΕΑΠ, όπως είχαμε συμφωνήσει με την πλειοψηφία του κλάδου, άφησε ανοιχτό παράθυρο ίδρυσης δήθεν ΝΠΙΔ, με αποτέλεσμα ο ΕΔΟΕΑΠ σήμερα να έχει εξαιρεθεί και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να χάνει συνεχώς κομμάτια της περιουσίας του (περίθαλψη, επικούρηση) και ως «Ιφιγένεια» να θυσιάζεται για να απολαμβάνουν άλλοι εξαιρέσεις.
  3. Πέντε μήνες περίμενε το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να λάβει τις θέσεις της ΕΣΠΗΤ και την τεκμηρίωση προτείνοντας αλλαγές, όπως επανειλημμένα ζητήσαμε, για το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΤΑΙΣΥΤ (σχετικά με τη βάση υπολογισμού συντάξεων). Η διοίκηση της ΕΣΠΗΤ αδιαφόρησε επιδεικτικά και το αποτέλεσμα θα φανεί άμεσα στα μειωμένα ποσά σύνταξης που θα εισπράξουν οι νέοι συνταξιούχοι.
  4. Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τους σχεδιασμούς της διοίκησης («Νέα Κίνηση», «Εν-Τύπως», «Παρατύπως») για τις δύο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα περιοδικά. Έγινε μια καθυστερημένη συνάντηση με τον ΣΕΠΤ, τέλη Σεπτέμβρη, χωρίς αποτέλεσμα και έκτοτε σιωπή. Τα ίδια και με την ΚΥΑ που έληξε πριν ένα μήνα (εδώ, μόνο σιωπή). Εκ μέρους της διοίκησης προφανώς, το «Παρατύπως» (βλ. ανακοίνωση) εν είδει μνημόσυνου μεταξύ άλλων ψελλίζει ότι: «δεν μπορεί να υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εάν δεν υπάρξει άλλου τύπου εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο και γενικότερα».

Αν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα, δεν θέλουν να συγκρουστούν με τις όποιες εξουσίες και συστήματα ή ονειρεύονται να εξαργυρώσουν υπηρεσίες, είναι υπόλογοι για όλα αυτά. Άλλα περιθώρια ανοχής δεν υπάρχουν.

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία της διοίκησης και, εάν υπάρχουν απαντήσεις στις καταγγελίες μας, ζητάμε να δοθούν δημόσια αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Advertisements