Από «επιτυχία», σε «επιτυχία»…

έντυπο που μοιράστηκε στην τακτική ετήσια γενική ΣυνέλευσηΑπρίλιος 2013

Το νέο προεδρείο της ΕΣΠΗΤ «κατόρθωσε» με σειρά άστοχων κινήσεων μέσα σε λίγους μήνες, να χάσει όλα όσα είχε «χτίσει» η ένωση την τελευταία δωδεκαετία. Θυμίζουμε:

–       Αντί να στηρίξει το ενιαίο μέτωπο και την κοινή μοίρα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως είχαμε συμφωνήσει με την πλειοψηφία του κλάδου, τo νέο προεδρείο της ΕΣΠΗΤ άφησε ανοιχτό παράθυρο ίδρυσης δήθεν ΝΠΙΔ, με αποτέλεσμα ο ΕΔΟΕΑΠ σήμερα να έχει εξαιρεθεί και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να χάνει συνεχώς κομμάτια της περιουσίας του (περίθαλψη, επικούρηση) και ως «Ιφιγένεια» να θυσιάζεται στον ΕΟΠΥΥ για να απολαμβάνουν άλλοι εξαιρέσεις. Προς το παρόν, αρκείται σε ασκήσεις ρητορείας για το πόσο «άχρηστη» είναι η ΠΟΕΣΥ, γιατί «να την πληρώνουμε» και τι νόημα ύπαρξης έχει…

–       Η (όποια) λειτουργία του Διασωματειακού έχει σχεδόν ατονήσει, αλλά και εδώ «φταίνε οι… άλλοι», στη συγκεκριμένη περίπτωση η… ΕΣΗΕΑ. Το γεγονός ότι η ΕΣΠΗΤ έχει τη Γραμματεία του Διασωματειακού και την ευθύνη τακτικής σύγκλησής του σε συνεννόηση με τα άλλα Σωματεία, επιμελώς αποκρύπτεται. Αν αυτό δεν είναι υποβάθμιση και έμμεση υπονόμευση του Διασωματειακού, τότε τι ακριβώς είναι;…

–       Αντί να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική, προτίμησε να εξαντλήσει την αγωνιστικότητα μόνο προς στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με κύριο ζητούμενο τη μη υπογραφή  διαπιστωτικών πράξεων για τη μεταφορά πόρων και περιουσιακών στοιχείων από τον τότε πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προς τον ΕΟΠΥΥ. Πέντε μήνες μετά, καμία διαπιστωτική πράξη δεν χρειάστηκε να υπογραφεί, καθώς όλα τα θέματα μεταφοράς πόρων και περιουσίας ρυθμίζονται με… υπουργικές αποφάσεις. Η μόνη διαπιστωτική πράξη που περνά από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αφορά τη μεταφορά των γιατρών του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ. Εκκρεμεί ακόμη, με ευθύνη του υπουργείου, με αποτέλεσμα οι τρεις ελεγκτές ιατροί να μην έχουν αντικείμενο εργασίας, από την 1η Δεκεμβρίου 2013!

–       Πέντε μήνες περίμενε το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να λάβει τις απόψεις της ΕΣΠΗΤ και την τεκμηρίωση προτείνοντας αλλαγές, όπως επανειλημμένα ζητήσαμε, για το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΤΑΙΣΥΤ (σχετικά με τη βάση υπολογισμού συντάξεων). Η διοίκηση της ΕΣΠΗΤ αδιαφόρησε επιδεικτικά να κάνει έστω τη στοιχειώδη προσπάθεια, να αρθρώσει έναν τεκμηριωμένο αντίλογο στη νέα έμμεση μείωση στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων…

–       Απαξίωσε πλήρως το Μεικτό Συμβούλιο και προκλητικά αρνείται να προκηρύξει εκλογές για αντιπροσώπους, όπως επιβάλλει το Καταστατικό.

–       Η Συλλογική Σύμβαση (η όποια απόπειρα ΣΣΕ) εξαντλήθηκε και εξαερώθηκε σε μόλις δύο συναντήσεις με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ), όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν -και όσοι δεν γνωρίζονταν, …χάρηκαν για τη γνωριμία.

Εκ μέρους της διοίκησης προφανώς, το «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ» σε ανακοίνωσή του, εν είδει «μνημόσυνου», μεταξύ άλλων ψέλλισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εάν δεν υπάρξει άλλου τύπου εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο και γενικότερα»…

*

Για τα οικονομικά της ΕΣΠΗΤ…

Η οικονομική κρίση στο χώρο των ΜΜΕ και της διαφήμισης επηρέασε καταλυτικά και την κύρια πηγή εσόδου της ΕΣΠΗΤ, το αγγελιόσημο (161.690,97 ευρώ για το 2012).

Σε συνάρτηση με τις αυξημένες δαπάνες για τη δικαστική συνδρομή μελών (αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2012 κατέρρευσαν τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες περιοδικών εντύπων, η ΙΜΑΚΟ, η 4Π και οι Εκδόσεις Λυμπέρη), που έφτασαν μαζί με τις αμοιβές της Νομικής Υπηρεσίας τα 110.000 ευρώ, η ΕΣΠΗΤ έκλεισε τη οικονομική χρήση του 2012 με «ζημία» 239.541 ευρώ, χρησιμοποιώντας τμήμα των αποθεματικών της.

Στον προϋπολογισμό του 2013, με επιμονή της ΔΑΕΚΔ, αποτυπώνεται πρόβλεψη δαπάνης αποθεματικών, ύψους 61.000 ευρώ, επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα μέλη της ΕΣΠΗΤ πρέπει να έχουν απόλυτη συναίσθηση της πολύ δύσκολης συγκυρίας που διανύει το Σωματείο.

Να επισημάνουμε, επίσης, πως η κύρια πηγή εσόδων όλων των σωματείων ΜΜΕ και των δημοσιογραφικών Ταμείων ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, το αγγελιόσημο, έχει τεθεί στο στόχαστρο της τρόικας και «απειλείται» είτε με «εξαφάνιση» είτε με «περικοπή», θέτοντας ζητήματα βιωσιμότητας, για τα ασφαλιστικά Ταμεία μας, αλλά και τα Σωματεία.

Τα αποθεματικά δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται -επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται- ακριβώς σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των πιο αδύναμων συναδέλφων μας και τη δικαστική συνδρομή στα μέλη μας που αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

*

Ασφαλειομεσιτείες… ΕΣΠΗΤ Α.Ε.

Δεν είχε καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το… ΦΕΚ που τσουβάλιαζε τον κλάδο υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ και ο -πάντα ανήσυχος επιχειρηματικά- γενικός γραμματέας της ΕΣΠΗΤ, Θανάσης Αλατάς, έκρινε σκόπιμο να κατεβάσει πρόταση για ομαδικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης (!!!) των μελών της ΕΣΠΗΤ, μαζεύοντας πρόχειρες προσφορές από ασφαλιστικές εταιρείες, την ίδια ώρα που κρεμούσε πανό έξω από το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, με σύνθημα «Δωρεάν δημόσια περίθαλψη για όλους»!

Πρόταση Θανάση Αλατά για ασφαλιστικές εταιρίες

Πρόταση του Θανάση Αλατά για ασφαλιστικές εταιρίες

Η πρότασή του Θανάση (βλ. φωτογραφία) ήταν να λειτουργήσει η ΕΣΠΗΤ ως… μεσάζων ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, προσελκύοντας τα μέλη της σε προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης με «χαμηλές τιμές».

*

Εμπρακτη στήριξη στους αδύναμους

Συνάδελφοι, είναι γνωστή σε όλους και ιδιαίτερα στους χρονίως πάσχοντες, που χρειάζονται κάθε μήνα αναλώσιμα και φάρμακα για τις παθήσεις τους, η πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή των δαπανών για αναλώσιμα και φάρμακα, από τη Β’ Διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ).

Πέρα από τις εγγενείς καθυστερήσεις –πριν από την ένταξη του Κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ– έχουν προκύψει, με ευθύνη της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, σειρά δυσεπίλυτων γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Για να μπορέσει η Β’ Διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να καταβάλλει τα οφειλόμενα του Κλάδου Υγείας, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τις διαδικασίες για τις πλήρη ένταξη του κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, να εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, να αποσταλούν οι σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο, να συνταχθεί ο προϋπολογισμός και μετά να προχωρήσει η Β’ Διεύθυνση στην εκταμίευση των χρημάτων που οφείλονται στους ασφαλισμένους. Με τους όρους λειτουργίας του ελληνικού κράτους, αυτό πρακτικά σημαίνει και νέα πολύμηνη καθυστέρηση.

 

Για τα οφειλόμενα της Β’ Διεύθυνσης – ΤΑΙΣΥΤ:

Με δεδομένη τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πάρα πολλοί ασφαλισμένοι – μέλη της ΕΣΠΗΤ, προτείνουμε καθαρή και άμεση λύση:

Οι ασφαλισμένοι μας να πάρουν βεβαίωση για τα οφειλόμενα από τη Β’ Διεύθυνση – ΤΑΙΣΥΤ, να την προσκομίσουν στην ΕΣΠΗΤ και η ΕΣΠΗΤ να καταβάλλει το οφειλόμενο από το Δημόσιο ποσό, με απλή έγγραφη δέσμευση του ασφαλισμένου, ότι θα επιστρέψει το ποσό, όταν εισπράξει τα «μπλοκαρισμένα» οφειλόμενα, από τη Β’ Διεύθυνση (πρώην ΤΑΙΣΥΤ).

Προτείνουμε το μέτρο να ισχύσει ανεξαιρέτως για όλους όσοι έχουν υψηλές δαπάνες λόγω χρόνιων ή βαριών παθήσεων, με πολλά αναλώσιμα και ακριβά φάρμακα, καθώς και για τους ανέργους. Να ισχύσει με εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους άλλους ασφαλισμένους μας, με βάση τον κανονισμό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΠΗΤ.

 

Για τα σεμινάρια ανέργων:

Αντίστοιχα προβλήματα καθυστέρησης εκταμίευσης χρημάτων, από τον ΟΑΕΔ, καταγράφονται και με τους συναδέλφους που συμμετείχαν στα σεμινάρια ανέργων.

Προτείνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία: Οι άνεργοι συνάδελφοί μας να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται από την ΕΣΠΗΤ άμεσα, με τη γραπτή δέσμευση-εκχώρηση προς την ΕΣΠΗΤ, ότι θα το επιστρέψουν, όταν εισπράξουν το οφειλόμενο ποσό από τον ΟΑΕΔ.

–       Τo θέμα τέθηκε και συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, αλλά και οι τρεις παρατάξεις που εξέλεξαν το προεδρείο, ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ (Μπερεδήμας, Μπατή, Πέπονα), ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ (Στοφόρος, Σταμούλης), ΕΝ-ΤΥΠΩΣ (Αλατάς), θεώρησαν πως η πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΕΚΔ είναι… λαϊκίστικη, δεν συνεισφέρει στην… αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου και ότι είναι… επικίνδυνη για τα οικονομικά της ΕΣΠΗΤ, καθώς πιθανόν όσοι διευκολυνθούν ίσως να μην επιστρέψουν τα ποσά, είτε γιατί δεν θα μπορούν είτε γιατί δεν θα θέλουν! Μάλιστα, ο πρόεδρος Θέμης Μπερεδήμας υποστήριξε ότι θα ψήφιζε την πρόταση, αν όσοι τη στήριζαν εγγυούνταν ότι θα κάλυπταν… προσωπικά την ενδεχόμενη οικονομική ζημιά της ΕΣΠΗΤ, από… αφερέγγυους συναδέλφους!

–       Αντιπροτείναμε να μπουν ως εγγύηση για την όποια ζημιά (!!!) της ΕΣΠΗΤ οι αποζημιώσεις του συνόλου των αιρετών της, προϋπολογιζόμενου ύψους για το 2013, στα 32.000 ευρώ.

–       Κατηγορηθήκαμε ξανά ως… λαϊκιστές, οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν, αλλά βγάλαμε (ομόφωνα) ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τη διαδικασία με τα σεμινάρια ανέργων…

Τα συμπεράσματα για το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται κάποιοι το «Κανείς μόνος του στην κρίση», στην κρίση των μελών…

*

Για το Καταστατικό της ΠΟΕΣΥ

Ένα από τα σημαντικά θέματα των ημερών που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και η τροποποίηση του Καταστατικού του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων, της ΠΟΕΣΥ.

Ευθέως καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ρόλου της ΠΟΕΣΥ, είτε δια της οικονομικής ασφυξίας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, είτε υπονομεύοντας το ρόλο της ως δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την αδυναμία συγκρότησης ενιαίας πανελλαδικής πρωτοβάθμιας δημοσιογραφικής Ένωσης.

Η ΠΟΕΣΥ μέχρι σήμερα μπορεί μόνο να… εύχεται και να εκδίδει ψηφίσματα προς αυτή την κατεύθυνση ή να αναλάβει συντονιστικό ρόλο, εάν και εφόσον τα σωματεία την εξουσιοδοτήσουν γι’ αυτό -τίποτε περισσότερο!

Η ευθύνη συγκρότησης ενιαίας πανελλαδικής πρωτοβάθμιας δημοσιογραφικής Ένωσης ανήκει αποκλειστικά στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις τους, με προαπαιτούμενα αποφάσεις για την αυτοδιάλυσή τους, τη δημιουργία νέου ενιαίου σωματείου, την εκκαθάριση των μητρώων τους και τη σύνταξη νέου ενιαίου Καταστατικού.

Οι θέσεις μας για την αναθεώρηση του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, συνοψίζονται στα εξής:

  1. Η ΠΟΕΣΥ παρίσταται στις διαπραγματεύσεις και συνυπογράφει τις Συλλογικές Συμβάσεις των Ενώσεων.
  2. Η θητεία των μελών του προεδρείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο συνεχόμενες θητείες και των μελών του Δ.Σ. τις τρεις θητείες.
  3. Το Δ.Σ., χωρίς αλλαγές στις υφιστάμενες ποσοστώσεις μεταξύ των Ενώσεων, συγκροτείται αυτοτελώς σε σώμα, χωρίς να ορίζονται οι θέσεις που καταλαμβάνουν εκ των προτέρων οι Ενώσεις.
  4. Διατηρούνται μεν οι ποσοστώσεις μεταξύ των Ενώσεων, αλλά για να περιοριστούν φαινόμενα ανταλλαγής «χαμένων», λόγω των ποσοστώσεων, ψήφων, προτείνουμε τον ελάχιστο περιορισμό, ότι για να καλυφθεί βάσει ποσοστώσεων, μία έδρα στο Δ.Σ., θα πρέπει να συγκεντρώνει το 30% του εκλογικού μέτρου.
  5. Η ΠΟΕΣΥ κινούμενη στην κατεύθυνση της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου παρίσταται αυτοτελώς και έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί το Διασωματειακό.

*Το ζήτημα της τροποποίησης του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ απασχόλησε και τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ αλλά και της Επιτροπής Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, στην οποία συμμετέχουμε.

*

ΓΓΕΕ: Σφαγή στη Δημόσια Ενημέρωση
(και η ΕΣΠΗΤ επιμελώς «κρύφτηκε»…)

Με απροκάλυπτο τρόπο μεθοδεύεται η πλήρης υποταγή της δημόσιας ενημέρωσης από την τρόικα και τους ντόπιους εκφραστές τους.

Πέρυσι, με συντονισμένες κινήσεις σε διάφορα επίπεδα είχαμε καταφέρει να ματαιώσουμε διάφορες σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Φέτος, με την τρικομματική ο κλάδος στρατηγικά ήταν κομματιασμένος και παρά τις διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις, υπήρξαν δυσμενείς εξελίξεις σε μια σειρά ζητήματα.

Με άλλοθι ότι η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) έδινε κάποιες αυξήσεις στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ -οι αμοιβές των οποίων, σημειωτέον, είχαν καθηλωθεί τρία χρόνια πριν από την κρίση- καλλιεργήθηκε σκόπιμα κλίμα «επιτυχίας» και «θυσίας» των υπόλοιπων δημοσιογράφων σε ΑΠΕ, Γενική Γραμματεία και Γραφεία Τύπου, παρότι οι μισθοί των τελευταίων ήταν οι πρώτοι που μειώθηκαν από το 2010 κατά 18%.

Η Συλλογική Σύμβαση αντικαταστάθηκε με ΚΥΑ, που καταργεί όλα τα θεσμικά και ειδικά για τη ΓΓΕ περικόπτει -πέρα από το 18%- επιπλέον κατά 25% έως 43% τις αμοιβές των δημοσιογράφων, οι οποίοι -ας σημειωθεί- εξαναγκάζονται να εργάζονται αμισθί Σαββατοκύριακα και αργίες, ακόμα και σε μεταμεσονύχτια ωράρια, ισοπεδώνοντας στην ουσία όλες τις θεσμικές κατακτήσεις που προβλέπονταν από τη ΣΣΕ. Στη Γραμματεία ακόμα, αποκλείονται οι δημοσιογράφοι από τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, τα οποία παραδίνονται σε δημόσιους υπαλλήλους, ενώ καταργούνται καίρια για τα εθνικά μας ζητήματα Δελτία.

Ταυτόχρονα, διαλύθηκαν όλες οι δημοσιογραφικές Διευθύνσεις, «μαντρώνοντας» δεκάδες συναδέλφους σε ένα τμήμα με εντελώς υποβαθμισμένο αντικείμενο.

Το νέο οργανόγραμμα αντικαθιστά την ενημέρωση με την επικοινωνία, μετατρέποντας τη ΓΓΕ σε διαχειριστή πάσης φύσεως «διαφήμισης» – «προπαγάνδας» – «συναλλαγής».

Τέλος μεθοδεύεται η παράδοση δημοσιογραφικών αντικειμένων σε ιδιωτικές εταιρίες. Καλλιεργείται σκόπιμο χάος για να υπάρχει άλλοθι για την εκτόπιση – αποκεφαλισμό δεκάδων συναδέλφων, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιους «εκλεκτούς» και «πειθήνιους».

Στην ουσία η πολιτική ηγεσία αφανίζοντας τους δημοσιογράφους, παραδίδει την ενημέρωση του ελληνικού λαού και την προβολή των εθνικών θέσεων στο εξωτερικό, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε άπειρους δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικές εταιρείες, «εξαφανίζοντας» το δημοσιογραφικό έργο και την ενημέρωση.

Σε πρόσφατη Συνέλευσή τους οι δημοσιογράφοι της ΓΓΕΕ δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν για έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, κόντρα στους νέους φεουδάρχες και τα υποχείριά τους.

Ποια ήταν η στάση της διοίκησης της ΕΣΠΗΤ; Σε πρόσφατη συνάντηση εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στη ΓΓΕ κατήγγειλαν τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ και εργαζόμενο στη Γενική Γραμματεία, Θέμη Μπερεδήμα, ότι ούτε καν μια ανακοίνωση καταγγελίας και συμπαράστασης δεν τόλμησε να βγάλει η ΕΣΠΗΤ για το θέμα!

Τελικά, ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ, που με τα πολλά (!!!), και αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση – ανακοίνωση της ΔAEKΔ, για τη ΓΓΕ, εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της νέας σφαγιαστικής ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης…

Επιμελώς κρυπτόμενος πίσω από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ δικαίωσε το ρόλο του ως κυβερνητικότερος της κυβέρνησης…

*Λεπτομέρειες: Για τις ανακοινώσεις και για την αποστολή εξωδίκων στην πολιτική ηγεσία για σειρά παρατυπιών της, υπάρχουν σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ., οι οποίες ποτέ δεν εκτελέστηκαν –αντιθέτως επιχειρήθηκε να «μεταμφιεστούν» σε… επιστολές διαμαρτυρίας (!), που ουδέποτε εμφανίστηκαν στο Δ.Σ. και είναι αμφίβολο αν τελικώς απεστάλησαν… Ο κυβερνητικότερος της κυβέρνησης πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ αποδεικνύεται και άριστος μαθητής: «θα, θα, θα…», και μετά απόλυτη αδράνεια και μετάθεση ευθυνών…

*

Oι εγγραφές νέων μελών στην ΕΣΠΗΤ

Η αυστηρή τήρηση των καταστατικών διατάξεων της ΕΣΠΗΤ για την εγγραφή νέων μελών, οι οποίες αποφασίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ, από το Δ.Σ., παρακάμφθηκε απολύτως συνειδητά σε ό,τι αφορά τα τρία μέλη της παράταξής μας, ΔAEΚΔ.

Oι λόγοι είναι απολύτως σοβαροί, κατά τη γνώμη μας:

Α. Η ΕΣΠΗΤ βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του καταστατικού της.

Β. Έχει λήξει η ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων.

Γ. Οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ επιβάλλουν αντίστοιχες αλλαγές και στις ειδικότητες που νοούνται ως συντάκτες. Βέβαια, χρειάζεται και μεγάλη προσοχή, ώστε η ΕΣΠΗΤ «να μη μπαίνει στα χωράφια» άλλων σωματείων.

Δ. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να στερείς τη συνδικαλιστική κάλυψη και στήριξη σε συναδέλφους που με υπαιτιότητα των εργοδοτών τους δουλεύουν ανασφάλιστοι, αρκεί βεβαίως να μπορούν και οι ίδιοι οι συνάδελφοι να αποδείξουν ότι ασκούν το επάγγελμα του συντάκτη.

Ε. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να στερείς τη συνδικαλιστική κάλυψη και στήριξη σε συνάδελφο που είναι προσωρινά άνεργος ή βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, «τιμωρώντας» τον επειδή είχε αμελήσει να ασχοληθεί με το σωματείο του στο παρελθόν.

ΣΤ. Επιβάλλεται οι εγγραφές νέων μελών να γίνονται διαρκώς όλο το χρόνο και όχι να περιορίζονται χρονικά στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς. Αυτονόητα το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις ενστάσεις που κατατίθενται, κατά των νέων εγγραφών.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να επισημανθούν και τα εξής:

–       Είναι θλιβερό και απαράδεκτο μέλη του προεδρείου να επικαλούνται καταστατικές διατάξεις αλά καρτ, καταπώς τους συμφέρει.

–       Φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την αδυναμία συγκρότησης Μεικτού Συμβουλίου, προσπάθεια η οποία εξαντλήθηκε σε μία όλη κι όλη επιστολή προς τα μέλη! Για μας είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλουν να υπάρχει Μεικτό Συμβούλιο στην ΕΣΠΗΤ, με τη μετάθεση ευθύνης σε… «αδιάφορους» συναδέλφους.

Εξίσου κρίσιμη είναι και η συστηματική εκκαθάριση του Μητρώου της ΕΣΠΗΤ, καθώς πολλά μέλη της ΕΣΠΗΤ στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, στρέφονται προσωρινά σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Κι εδώ απαιτείται ριζική τροποποίηση καταστατικών διατάξεων, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της ΕΣΠΗΤ, εν ονόματι παραταξιακών – ψηφοσυλλεκτικών συμφερόντων.