Mια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του ώρα; …

Ανακοίνωση για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΑγγελιόσημοH ορμή με την οποία οι… καταδρομικές συντεχνιακές δυνάμεις της ΕΣΗΕΑ (Τσαλαπάτης και ΣΙΑ) παρέα με τα εξαπτέρυγά τους στην ΕΣΠΗΤ, Μπερεδήμα και Αλατά, επιτίθενται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ επιχειρώντας την αποδόμησή του, έχει πρόσχημα την αποστολή ενός υπηρεσιακού εγγράφου, με οικονομικά στοιχεία, το οποίο συνοδευόταν με γνωμοδότηση για το αγγελιόσημο, θετική για το σύνολο των εργαζομένων και ασφαλισμένων στα Ταμεία των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ).

Η ουσία της επίθεσης, όμως, κρύβεται αλλού: Στην αιτιολογική έκθεση (υποπαράγραφος ΙΒ.1) του νομοθετικού εκτρώματος, του ενός άρθρου, για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής», με το οποίο εντάχθηκε ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται ρητά:

«…η προτεινόµενη ρύθµιση δεν καταλαµβάνει τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών Ταµείων που λειτουργούν µε τη µορφή ν.π.ι.δ. και είναι πιθανό να στηρίζονται οικονοµικά µε τη θέσπιση υπέρ αυτών κοινωνικών πόρων (π.χ. Ε∆ΟΕΑΠ). Τα εν λόγω Ταµεία θα τύχουν αντικείµενο ξεχωριστής ρύθµισης στο άµεσο µέλλον προκειµένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρηµατοδότησής τους, ιδίως µέσω της κατάργησης τυχόν προβλεπόµενων κοινωνικών πόρων».

 • ΝΑΙ, είναι μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης ο «εξορθολογισμός των κοινωνικών πόρων». Μόνο που οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν ανατρέπονται με νομικίστικα τεχνάσματα και τρικλοποδιές (ακόμα περιμένουμε την προσβολή των διαπιστωτικών πράξεων, που υπογράφτηκαν για την ένταξη του κλάδου στον ΕΟΠΥΥ και την προσφυγή στο… Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως είχε… τάξει από τον περασμένο Οκτώβρη ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ). Ανατρέπονται μόνο με μαζικούς αγώνες (που έχουν στόχο την κυβερνητική πολιτική και όχι το… διοικητικό προσωπικό του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθαρές γραμμές και ευθεία και σαφή στόχευση στην κατεύθυνση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ όλων των ασφαλιστικών φορέων των ΜΜΕ και συνακόλουθα των ομοειδών πρωτοβάθμιων σωματείων.
 • ΝΑΙ, τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και οι πόροι του εδώ και χρόνια αποτελούν στόχο λεηλασίας. Οι εργοδότες πιστεύουν ότι ναι μεν το αγγελιόσημο πρέπει να μειωθεί (για να καρπωθούν τη διαφορά), αλλά πρέπει να συνεχιστεί και η ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε ό,τι αφορά τις εισφορές, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, απειλώντας με εικονικά «λουκέτα», νέο γύρο απολύσεων, μείωση αποδοχών των εργαζομένων κ.λπ. Προσθέστε το κούρεμα των ομολόγων, τη μείωση της διαφήμισης κατά 50%-60% (και κατ’ επέκταση του αγγελιοσήμου) στη μνημονιακή τριετία, την πάνω από 40% ανεργία στον κλάδο… Σαν να μη μας έφταναν οι μνημονιακές πολιτικές και οι εργοδότες, πλάκωσαν και οι «συντεχνίτες» της ΕΣΗΕΑ με τους «υπαλλήλους τους» στην ΕΣΠΗΤ, επιδιώκοντας τη λεηλασία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ των ν.π.ι.δ.!
 • ΝΑΙ, απειλούνται ευθέως ασφαλιστικά δικαιώματα πολλών ασφαλισμένων, κυρίως όσων λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και παροχές υγείας μέσω ν.π.ι.δ., από τον «εξορθολογισμό» του πόρου – οιονεί εργοδοτικής εισφοράς.
 • ΝΑΙ, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, υπόγειων παζαριών και ποικίλων μεθοδεύσεων οι νέες κατανομές, κυρίως μεταξύ των ν.π.ι.δ., καθώς σχεδόν φαίνεται ότι έχει προεξοφληθεί η μείωση του αγγελιοσήμου (γιατί άραγε; και από ποιους;).
 • Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όμως, είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και συγκεντρώνει το ΣΥΝΟΛΟ των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (κύρια σύνταξη, επικούρηση, εφάπαξ) της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της ΕΣΠΗΤ. Οι αντοχές και η βιωσιμότητά του σε μια αγορά που χειμάζεται από ανεργία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «μαύρη εργασία», πτώση των πωλήσεων των εντύπων κ.λπ. θα όφειλε να είναι πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης της ΕΣΠΗΤ. Έχει καθήκον να στηρίξει την προσπάθεια ώστε να έχει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο στις πιθανολογούμενες νέες κατανομές κοινωνικού πόρου – οιονεί εργοδοτικής εισφοράς, με ΚΥΡΙΟ μέλημα τη ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ του.
 • Μόνο που το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ, διά των Μπερεδήμα – Αλατά (με τι ανταλλάγματα άραγε;) έχει επιλέξει να στοιχηθεί με το πιο αντιδραστικό συντεχνιακό κομμάτι της ΕΣΗΕΑ, περί τον Δημήτρη Τσαλαπάτη.
 • Τι προτείνει το συντεχνιακό κονκλάβιο; Να φύγουν πόροι, ασφαλιστέα ύλη και εισφορές από τη Β’ Διεύθυνση (ΤΑΙΣΥΤ), με κατεύθυνση τον… ΕΔΟΕΑΠ! Και το κάνουν απροκάλυπτα οι «εκλεκτοί συνάδελφοι», διά του μέλους της παράταξης Τσαλαπάτη στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Κώστα Ντελέζου, ο οποίος σε σχέδιο ανακοίνωσης που προωθεί, επιδιώκει ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ σε μια εντέχνως διατυπωμένη πρόταση, που εμπλέκει την εισφοδιαφυγή με τη λεηλασία της Β’ Διεύθυνσης (ΤΑΙΣΥΤ), «τις εργοδοτικές εισφορές που αρνείται να εισπράξει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είτε από τις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων (7,5%) επί των αποδοχών με βάση την ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ είτε του 1 % επί των εσόδων από τις πωλήσεις των μη ημερησίων εκδόσεων»!!! Ο Τσαλαπάτης με το ίδιο σαχλό επιχείρημα πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιχειρήσει να «κλέψει» τις εισφορές και το αγγελιόσημο των εβδομαδιαίων (μη ημερήσιων) εντύπων, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
 • Θέλουν να σώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ λεηλατώντας το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ειδικότερα τη Β’ Διεύθυνση με τους συνεργούς από την ΕΣΠΗΤ, χωρίς να «τα σπάσουν» με τις μνημονιακές πολιτικές και τη μνημονιακή κυβέρνηση -άντε να περικυκλώσουμε έτσι για το αγωνιστικό «θεαθήναι» μερικές φορές το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ απειλώντας προσωπικό και διοίκηση με αγωγές, μηνύσεις, αιτήσεις ακυρότητας κ.λπ. -καθώς το συγκεκριμένο συντεχνιακό παρεάκι έχει αναγάγει σε ύψιστη μορφή αγώνα τις νομικίστικες ακροβασίες, τις αγωγές και μηνύσεις από… αγνώστους για εκφοβισμό (όπως συνέβη και στο παρελθόν κατά εκλεγμένης διοίκησης της ΠΟΕΣΥ) κ.λπ.
 • Το θλιβερό προεδρείο της ΕΣΠΗΤ (Μπερεδήμας, Μπατή, Αλατάς, Πέπονα), που έχει συγκροτηθεί χάρη σε μία ψήφο ανοχής του ούλτρα «επαναστατικού» (;;;) «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ», για ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ συλλαμβάνεται να ψαρεύει σε «θολά νερά», παραπλανώντας τα μέλη.

Θυμίζουμε ότι η ΠΡΩΤΗ αφορούσε τη μετατροπή του Κλάδου Υγείας σε Επαγγελματικό Ταμείο. Την ώρα που κορυφωνόταν η μάχη για την εξαίρεση των κλάδων Υγείας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας και η τριμελής κομπανία συνταξιούχων (Πέπονα, Αλατάς, Μπατή), επέλεγαν να επιχειρήσουν -διά της πλαγίας- τη μετατροπή του κλάδου υγείας του ΤΑΙΣΥΤ (Β’ Διεύθυνση) σε Επαγγελματικό Ταμείο, με πρόσχημα ότι «μόνο έτσι θα ήταν δυνατή η εξαίρεση από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ», εμφανίζοντας ουρανοκατέβατους δικηγόρους και αναλογιστικές μελέτες-θαύμα (!!!) εντός τριών ημερών, ώστε «να προλάβουμε να καταθέσουμε αίτηση για ν.π.ι.δ., πριν ψηφιστεί στη Βουλή η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ», συγκαλώντας με… sms, Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΣΠΗΤ, χωρίς γραπτή ημερήσια διάταξη (γιατί, άραγε;) το βράδυ της Κυριακής 4 Νοεμβρίου, για το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, ημέρα απεργιακής κινητοποίησης! Το επιχειρούσαν ερήμην όλων των Σωματείων (ΕΠΠΗΤ, ΕΦΕ κ.λπ.), που έχουν ασφαλισμένους στη Β’ Διεύθυνση ΤΑΙΣΥΤ, Σωματεία με τα οποία συμπράττουμε και συνεργαζόμαστε στο Διασωματειακό -τορπιλίζοντας σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης πολλών ετών, υπονομεύοντας ουσιαστικά το ίδιο το Διασωματειακό- με την απίστευτη δικαιολογία, ότι «βάσει νόμου δεν χρειαζόμαστε τη γνώμη τους, καθώς αρκεί μόνο η σύμφωνη γνώμη του πρωτεύοντος σωματείου, για τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ», δηλαδή σε Επαγγελματικό Ταμείο!

 • Απέκρυψαν και αποκρύπτουν ακόμη ότι η μετατροπή σε Επαγγελματικό Ταμείο, οδηγούσε αυτόματα στην… αυτοεξαίρεση του Κλάδου Υγείας από τον κοινωνικό πόρο, καθώς ρητά προβλέπεται από το νόμο, ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία χρηματοδοτούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, από εισφορές εργαζομένων – εργοδοτών!
 • Αποκρούσαμε τότε αποτελεσματικά τη μεθόδευση να γίνει ο… Θέμης Μπερεδήμας διαχειριστής των 38 εκατ. ευρώ -αποθεματικά του Κλάδου Υγείας της Β’ Διεύθυνσης (ΤΑΙΣΥΤ) του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- όπως προβλεπόταν στο σχέδιο απόφασης, που κατατέθηκε στην… ΕΣΗΕΑ (αρ. πρωτ. 2886/2-11-12), από την… Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του Δημήτρη Τσαλαπάτη, σε μια απίστευτη προσπάθεια «καπελώματος» και χειραγώγησης Σωματείων.
 • Θα αποκρούσουμε και πάλι κάθε προσπάθεια λεηλασίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς όφελος της νεοφιλελεύθερης ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ που επιχειρεί η κυβερνητικότερη της μνημονιακής κυβέρνησης, ομάδα Τσαλαπάτη και τα (ποικιλοτρόπως) «εξαρτημένα» τσαλαπατόπαιδα που κατοικοεδρεύουν σε άλλα σωματεία και όσων στοχεύουν ευθέως και (κυρίως) για ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ στη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων και στην ανάθεση της διαχείρισής τους σε επαγγελματίες διαχειριστές, που ήδη κάνουν «παρέλαση» και promotion σε πλείστα έντυπα ΜΜΕ. Νέο «κόλπο» τύπου Δομημένων Ομολόγων με ιδιωτικοποιήσεις κλάδων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και «επαγγελματίες διαχειριστές ασφαλιστικών Ταμείων» δεν θα επιτρέψουμε να στηθεί, με πρόσχημα και «όχημα» τη «σωτηρία των Δημοσιογραφικών Ταμείων και του αγγελιοσήμου – οιονεί εργοδοτικής εισφοράς» (δεν μιλάνε καν για… ενιαίο ταμείο ΜΜΕ).

Καλούμε τα μέλη σε ετοιμότητα. Αυτή είναι η «μάχη των μαχών» για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την ΕΣΠΗΤ.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Για τις προσωπικές επιθέσεις του συνταξιούχου Θανάση Αλατά (με το «ΕΝ-ΤΥΠΩΣ» των 20 ψήφων) κατά της εκπροσώπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ Μαρίας Ζαρίφη, με τις οποίες ζητά την παραίτησή της, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Από τις εκλογές της ΕΣΠΗΤ τον Ιούλιο 2012, νέος εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει εκλεγεί ο Γιάννης Μπαζαίος με αναπληρώτρια την Καίτη Χόρτη. Θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από την ΕΣΠΗΤ η διαδικασία αντικατάστασης τόσο της Μαρίας Ζαρίφη όσο και του αναπληρωτή της Θέμη Μπερεδήμα. Όμως ο αναπληρωτής Θέμης Μπερεδήμας αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί, ταυτόχρονα και σε κοινή επιστολή.

Είναι προφανές ότι η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, από τις τάξεις της οποίας προέρχονται και οι νέοι εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι συνάδελφοι στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τη ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, δεν την «χαρίζει» στον «υπάλληλο» του Τσαλαπάτη, που κάνει τον πρόεδρο στην ΕΣΠΗΤ με τη μία (από τις δύο) «ψήφο ανοχής», που έδωσε το ούλτρα «επαναστατικό» ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ -αρνούμενο τη συγκρότηση αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Η Μαρία Ζαρίφη, με απόφαση της παράταξης, παραμένει στη θέση της, έως ότου Μπερεδήμας – Αλατάς και η κομπανία τους, κάνουν σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου 2012 στην ΕΣΠΗΤ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Για τους συναδέλφους του «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ», μόνο μία παρατήρηση: Όταν το δάχτυλο δείχνει τη βαθιά συντεχνιακή-κυβερνητική διαπλοκή και μέσα στην ΕΣΠΗΤ, ο «ακτιβιστής» (όντας βαθιά άσχετος με τα ασφαλιστικά του κλάδου) κοιτά το… δάχτυλο και ενίοτε φτιάχνει… μπιφτεκάκια στο προαύλιο της ΕΡΤ -όταν δεν κρεμά πανό για «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», έξω από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δίνοντας «κάλυψη» και «άλλοθι» στα πιο βαθιά, συντηρητικά, ιδιοτελή, συντεχνιακά και προσωπικά συμφέροντα που κατοικοεδρεύουν με τη δική του ψήφο ανοχής, μέσα στο προεδρείο της ΕΣΠΗΤ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Advertisements