Μεθοδεύσεις για να μείνει το Ταμείο χωρίς πόρους!

ανακοίνωση, αρχείο pdfΝέο «υψηλό στόχο», μετά την «επιτυχία» του ΕΟΠΥΥ, έθεσε πρόσφατα στο Δ.Σ. το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ, επιχειρώντας την υπονόμευση και διάλυση της Επιτροπής Αγγελιοσήμου, που είναι ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου του σημαντικότερου εσόδου των Ταμείων ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ), αλλά και των σωματείων των ΜΜΕ.

Σημειωτέον ότι η λειτουργία της Επιτροπής είχε αποφασισθεί πριν επτά χρόνια ομόφωνα από όλες τις Ενώσεις του κλάδου, μετά την διαπίστωση ότι το 40% των εσόδων του κλάδου δεν καταβάλλονταν ή αποκρύπτονταν από τους εργοδότες. Το κόστος λειτουργίας της συμφωνήθηκε ομόφωνα και καλύπτεται αναλογικά από τα αντίστοιχα έσοδα που εισπράττει, βάσει της θεσμοθετημένης κατανομής κάθε Ένωσης. Η χρησιμότητα της Επιτροπής ομολογείται από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όχι μόνο από τον εντοπισμό και είσπραξη πόρων που θα ήταν χαμένοι, αλλά και το γεγονός ότι συχνά άτομα της Επιτροπής καλύπτουν οργανικά κενά της διοίκησης εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων μας (παράδειγμα στο ΤΑΙΣΥΤ από 52 υπάλληλοι το 2008 έχουν απομείνει 15).

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, επιχειρηματολογώντας για την διάλυσή της, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Αγγελιοσήμου παίρνουν και… 15ο μισθό! Κι αυτός δεν θα ανεχόταν με τόση ανεργία στον κλάδο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΠΗΤ Θανάσης Αλατάς, πρότεινε να σταματήσει η ΕΣΠΗΤ να στηρίζει μονομερώς οικονομικά την Επιτροπή Αγγελιοσήμου, ενώ δήλωσε πως «δεν πιστεύω να πρέπει να τους πληρώσουμε αποζημιώσεις, άμα τους απολύσουμε όλους αυτούς. Να αρνηθούμε»!!!

Μόνο που ο Θ. Μπερεδήμας λέει απολύτως συνειδητά ψέματα. Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Αγγελιοσήμου αμείβονται με τη ΣΣΕ της ΕΠΗΕΑ –τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο! Την διάλυση του Ελέγχου ζητάνε, με πρόσχημα την οικονομική κρίση οι γνωστοί συντεχνιαστές της ΕΣΗΕΑ και οι ακόλουθοί τους. Το επιχειρούν μάλιστα τώρα που η εισφοροδιαφυγή των εκδοτών έχει γίνει επιστήμη, η μαύρη εργασία κανόνας και σχεδιάζεται η κατάργηση του αγγελιοσήμου και η υφαρπαγή των πόρων του ΤΑΙΣΥΤ, -όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει- και για τα οποία ο Θ. Μπερεδήμας παντελώς αδιαφορεί.

Η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» καταγγέλλει την υπονόμευση και κατασυκοφάντηση της Επιτροπής Αγγελιοσήμου, μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση και εν τέλει στη διάλυσή της. Μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί απολύτως τα εργοδοτικά συμφέροντα, καθώς θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα των Ταμείων Τύπου και των σωματείων.

Στις φτηνές δικαιολογίες που προβάλλει το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ, για να εξαπολύσει επίθεση κατά της Επιτροπής Αγγελιοσήμου, περί «μείωσης των εσόδων της Ένωσης», η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ προτείνει στους… εμφανώς και τεκμηριωμένα ψευδόμενους «ανησυχούντες» να δώσουν το καλό παράδειγμα κάνοντας την οικονομία με την κατάργηση των αποζημιώσεων όλων των αιρετών της ΕΣΠΗΤ, όπως οι ίδιοι προεκλογικά διατυμπάνιζαν ότι θα κάνουν και να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, θέση που θα στηρίξουμε τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ όσο και στις γενικές συνελεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ