«Δημήτρη μου», …αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις

Επιστολή του Γιάννη Πλαχούρη:

Ενημερώθηκα χθες από φίλους για τη χυδαία σε βάρος μου νέα επίθεση, μέσω ανυπόγραφου και ανώνυμου e-mail «θαυμαστών» του Δημήτρη Τσαλαπάτη, απ’ όσα συνάγω από το περιεχόμενο και την επιλεκτική αποστολή του από τον χρήστη newsmedia@mailbox.gr, το οποίο χρησιμοποιεί για να στέλνει ανακοινώσεις της η ΚΕΔ του Δημήτρη Τσαλαπάτη.

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ξανά μαζί του(ς). Υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα από τον παραληρηματικό λόγο, τα αναίσχυντα ψεύδη, τις συστηματικές συκοφαντίες ενός, που κατόρθωσε -γιατί για κατόρθωμα πρόκειται- στα περίπου σαράντα χρόνια συνδικαλιστικής παρουσίας του να θεωρείται κλασικό παράδειγμα αποφυγής, για όποιον επιζητεί τη στοιχειώδη αποδοχή και εκτίμηση, από τους συναδέλφους του στον χώρο.

Είχα δισταγμούς -ανοχή και μόνο- για την κατεύθυνση που έπρεπε να έχει η απάντησή μου για έναν που οδοιπορεί γενικά αποδοκιμασμένος τα τελευταία βήματα του συνδικαλιστικού του βίου. Παραμέρισα τους δισταγμούς, μετά την απροκάλυπτη νέα επιδρομή που μεθοδεύει, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, στους πόρους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ειδικότερα της Β’ Διεύθυνσης (ΤΑΙΣΥΤ) για να διατηρήσει παροχές και προνόμια για τα άλλα δημοσιογραφικά Ταμεία, χωρίς την παραμικρή πρόνοια για τους νέους ασφαλισμένους και το μέλλον τους, χειραγωγούμενος από την αντίληψη «ό,τι είμαστε, για όσο είμαστε, ό,τι φάμε κι ό,τι αρπάξουμε».

Ευτυχώς, η νοοτροπία του αποκρούστηκε και καταδικάστηκε, όπως πληροφορήθηκα, από την πλειοψηφία των παρόντων στο Γενικό Συμβούλιο -προς τιμήν της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων του κλάδου. Στην ίδια συνεδρίαση απαντήθηκαν επαρκώς οι ψευδέστατοι ισχυρισμοί του για την περίφημη τροπολογία του διαδικτύου και αποκαλύφθηκε η τακτική του: «ο ένοχος δείχνει αλλού, ελπίζοντας να μην τον προσέξουν». Γι’ αυτό το παραλήρημα και η χυδαιολογία του.

Σχετικά με το ΤΑΙΣΥΤ: Λάσπη ξανά και ξανά, συχνά, εφ’ όλης της ύλης, γιατί η προσπάθεια καταλήστευσης των πόρων της Β’ Διεύθυνσης – ΤΑΙΣΥΤ δεν είναι τωρινή επιδίωξη. Μεθοδεύεται εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε φορά σταματούσε πάνω στην ΕΣΠΗΤ, παρά τους «πρόθυμους», πλην «άχρηστους συμμάχους», που βρήκε ακόμη και μέσα στην παράταξή μας. Δεν ασχολούμαι με αθλιότητες. Ο συνδικαλιστής που έχει στοιχειώδες ήθος, ερευνά, διευκρινίζει και αν διαπιστώσει ατασθαλίες, καταγγέλλει δημόσια και συγκεκριμένα. Τα λέει σταράτα, δίχως υπονοούμενα -τακτική των «ποντικών».

Με την ευκαιρία, να θυμίσω στους «θαυμαστές» της ΚΕΔ ότι (παρά τις αφόρητες πιέσεις) το ΤΑΙΣΥΤ δεν αγόρασε δομημένα ομόλογα -αρχίζει και η δίκη για τα δομημένα των Ταμείων σε λίγες μέρες. Μετέφερε στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ διαφάνεια, νοικοκύρεμα, ισολογισμούς με αποτυπωμένο και το αγγελιόσημο.

Θυμίζω επίσης ότι η ΕΣΠΗΤ είχε καταγγείλει την περίοδο εκείνη την παρελκυστική πρόταση του τότε προέδρου της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρη Τσαλαπάτη, «να απευθυνθούμε σε ξένο οίκο για να αποφανθεί για την ωφελιμότητα ή όχι των δομημένων», όταν τα ΜΜΕ βούιζαν για κομπίνα.

Τέλος, θυμίζω τις, προς τον επικεφαλής της ΚΕΔ, δημόσιες φιλοφρονήσεις «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου…» κ.λπ. δηλώσεις από τον -αργότερα- υπόδικο για την αγορά δομημένου ομολόγου, πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρη Καπράνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, που σχολίαζαν σκωπτικά την «αγαστή συνεργασία» των δύο «μορφών» του κλάδου.

Βεβαίως και κρινόμαστε όλοι για το παρελθόν μας. Ο χώρος, όπως έχω πει και παλαιότερα -ευτυχώς- παραμένει μικρός για να αναγνωρίζεται η σοβαρότητα, το ήθος και η παρουσία καθενός μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ

ακολουθεί η ανώνυμη επιστολή
και τα στοιχεία του αποστολέα
:

* —– Original Message —– From: <newsmedia@mailbox.gr>
To:
Sent: Saturday, October 12, 2013 8:38 AM
Subject: Γιάννη μου το μαντήλι σου

(αρχείο PDF 68KB, ανοίγει σε νέο παράθυρο)