Μυστικές συναντήσεις για το αγγελιόσημο

20140606daekd4ageliosimoΜε βάση τις καταγγελίες δημοσιογραφικών παρατάξεων του κλάδου αλλά και κάποιων μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιούνται παρασκηνιακές (!!!) συναντήσεις πέντε προέδρων με κυβερνητικούς αξιωματούχους για το αγγελιόσημο, ερήμην της ΠΟΕΣΥ, αλλά και των μελών των Δ.Σ. των Ενώσεων.

Θεωρούμε ότι οι προαναφερθείσες απαράδεκτες και αντισυναδελφικές κινήσεις δεν είναι άσχετες με τις τελευταίες μεθοδεύσεις που συντελούνται σε σχέση με τη μείωση κατά 50% του βασικού εσόδου των Ταμείων μας. Σε συνδυασμό μάλιστα με το κούρεμα των αποθεματικών, την καθίζηση της διαφήμισης τουλάχιστον 300% την τελευταία τετραετία, τις απολύσεις/ανεργία (40%), με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το -και για το 2013- πλεονασματικό ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία!

Οι συντεχνιακοί δεινόσαυροι του κλάδου το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια διατήρησης των προκλητικών προνομίων που αποκτήθηκαν σε βάρος άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και αδιαφορώντας για το ασφαλιστικό μέλλον χιλιάδων νεότερων συναδέλφων τους, κινούνται στην κατεύθυνση στραγγαλισμού του ΕΤΑΠ ΜΜΕ με στόχο να διασώσουν τον ουσιαστικά χρεοκοπημένο ΕΔΟΕΑΠ -κι αυτόν για όσο (λίγο) αντέξει! Με λίγα λόγια πάμε στη δημιουργία ασφαλισμένων δύο ταχυτήτων, κάτι ανάλογο με την ένταξη των μισών δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ.

Όλοι ξέρουμε και αποδείξαμε στο παρελθόν πως για να προστατευθεί το Ταμείο μας χρειάζεται ενιαίο μέτωπο με συμφωνημένες αρχές και με πεποίθηση ότι η ασφάλιση είναι δικαίωμα και όχι ρουσφέτι της εξουσίας.

Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση:

● για να γλυκάνει το χάπι της αρπαγής του πόρου ετοιμάζει ρύθμιση για το διαδίκτυο και αναδιανομή του με εντελώς άγνωστους όρους και προϋποθέσεις.

● εξετάζει το πιθανό πέρασμα κάποιων Διευθύνσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ, παρέα με τα αποθεματικά τους, για να χαθούν στον απύθμενο τον κουβά των ελλειμμάτων.

● διερευνά τη δημιουργία επαγγελματικού Ταμείου, που θα εισπράττει αυτό και μόνο το σύνολο του αγγελιοσήμου,

Ουσιαστικά «κάποιοι» (ερήμην του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ) κινούνται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης δημοσίου (!!!) εσόδου, ετοιμάζοντας μια ιδιωτική ασφαλιστική «μπουτίκ», με προίκα όλο το αγγελιόσημο, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα χρεοκοπημένων ολιγαρχών των ΜΜΕ και «υποτακτικών» τους.

Η ΕΣΠΗΤ έχει επιπλέον λόγους για να ανησυχεί. Θυμίζουμε πως το έργο πειρατείας και κλοπής σε βάρος των εργαζομένων του Περιοδικού Τύπου επιχειρήθηκε και αποκρούστηκε στο παρελθόν δύο φορές, επί υπουργίας Πετραλιά και Κουτρουμάνη, με αχθοφόρο μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις τον σημερινό πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ, που επιχείρησε τότε μεταξύ άλλων να δημιουργήσει διοικητική κρίση- η οποία αποτράπηκε, καθώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. στήριξε τις ασφαλιστικές θέσεις που υπεράσπιζαν τον Περιοδικό Τύπο.

Η «εξυπηρέτηση», πιο επικίνδυνη από ποτέ, συνεχίζεται σήμερα, με την ανάληψη της διοίκησης της ΕΣΠΗΤ από το νέο προεδρείο (Μπερεδήμας, Μπατή, Αλατάς, Πέπονα) με κάθε τρόπο. Συγκεκριμένα: Αποφεύγει να αντικρούσει τις μεθοδεύσεις για την αφαίμαξη πόρων από τον Περιοδικό Τύπο (Β’ Διεύθυνση – ΤΑΙΣΥΤ). Καθυστερεί – γιατί «ξεχνά» ή «δεν μαθαίνει» – για να απαντήσει στις σχετικές απροκάλυπτες δημόσιες δηλώσεις υφαρπαγής των πόρων μας, – ακόμα κι όταν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις απάντησης του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ. Αλλά κι όταν απαντά πάλι «ξεχνά» να συμπεριλάβει στις απαντήσεις συμφωνημένα σημεία και επιχειρήματα, που ενισχύουν τις θέσεις μας, αγνοώντας συστηματικά τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Επιχειρεί μάλιστα να τα εξαπατήσει, όπως συνέβη το 2013 με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Κλάδου Υγείας της Β’ Διεύθυνσης, κατ΄εντολή Τσαλαπάτη, ο οποίος ονειρευόταν ιδιωτικό ταμείο από τα αποθεματικά μας και προτεινόμενο πρόεδρο – διαχειριστή, τον Μπερεδήμα.

Εν τέλει τι έχει απαντήσει σε σχέση με τις καταγγελίες των συναδέλφων μας από τις άλλες Ενώσεις ότι συμμετέχει σε μυστικές συναντήσεις; Τίποτα! Αντίθετα με μια κίνηση… πυροτέχνημα, καλεί ετεροχρονισμένα σε συνάντηση όλα τα Δ.Σ. των Ενώσεων για να συζητηθεί το αγγελιόσημο! Μάλιστα, στο πρώτο σχέδιο επιστολής αποκλείει από τη συνάντηση τελείως το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, διορθώνει την «παράλειψη» στο δεύτερο σχέδιο μετά την παρέμβασή μας, και ερήμην μας -χωρίς να δοθεί χρόνος να μελετηθεί το περιεχόμενό της- στέλνει τελικά μια «γενικόλογη» πρόσκληση – «αγωνιστικό ευχολόγιο περί συντονισμού δράσης», σε κοινή συνάντηση όλων των Δ.Σ. Ενώσεων και Σωματείων που παίρνουν αγγελιόσημο!

Ρωτάμε:

– Συνάντηση με ποια ατζέντα και σε ποια κατεύθυνση;

– Με ποιους στόχους για το αγγελιόσημο και για λογαριασμό ποιων;

– Με ποια ενημέρωση για τα «μυστικοσυμβούλια»;

– Ο περιορισμός του αγγελιοσήμου θεωρείται τετελεσμένο και αν ναι, ποιοι έχουν «συναινέσει» σε αυτό και με τι ανταλλάγματα;

Στην πραγματικότητα ο «πρόθυμος νεροκουβαλητής» κάθε «διαχρονικού» ή «πρόσκαιρου αφέντη» της ΕΣΗΕΑ, (παρέα με την κομπανία των τριών συνταξιούχων που τον στηρίζουν στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ), επιχειρεί εξ αρχής να οδηγήσει τη «συζήτηση» των Ενώσεων στη γενικότητα και αοριστία, φροντίζοντας παράλληλα με την ίδια επιστολή να καθησυχάσει τους «πάτρωνές» του, ότι «ελέγχει» την κατάσταση στην ΕΣΠΗΤ, τη μόνη Ένωση που το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών της ανήκουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. 

Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις.

Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκχωρήσουν πόρους και αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε «ιδιώτες» σε «συνεταιριστές», σε «επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων», σε χρεοκοπημένα ΝΠΙΔ και να διαθέσουν τα αποθεματικά της πλεονασματικής Β’ Διεύθυνσης (ΤΑΙΣΥΤ) στους κλάδους Επικούρησης και Πρόνοιας (εφάπαξ), «αντιπαροχή» για την εξυπηρέτηση των αυστηρά προσωπικών συμφερόντων τους και όχι μόνο, και ότι με ψέματα, ίντριγκες, υποκρισία και απειλές μπορούν να παραπλανήσουν τους συναδέλφους, είναι βαθιά γελασμένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Advertisements